SCRIITOR LA ZIAR

Vorba vine

Autor: Ioan MÎNĂSCURTĂ

Doamne, ce ţară miraculoasă!

Ziua în amiaza mare, început de dialog:

– Salut!

– Salut! Cum la tine?

Logic (româneşte) vorbind, întrebarea n-are nici o noimă. Unui vorbitor de limbă română nu-i rămîne decît să holbeze/caşte ochii sau gura, la alegere. Bag mîna în foc, zice el, vorbitorul ăsta de limbă română, că toate cuvintele sînt româneşti, dar nu pricep ce vrea să zică domnul.

De fapt, domnul cu întrebarea este un ins binecrescut şi, din complezenţă, probabil, se interesează: 1) ce faci? 2) cum o duci? 3) cum îţi merge? (Observaţi, avem un început de dicţionar moldo-român!)

Poate că mai are şi altele în cap, pe asta n-o ştim, aşa că ne oprim aici cu presupusul, deoarece ne interesează strict de ce binecrescutul nostru român basarabean (moldovean, dacă vă place mai mult) lansează în suficient de poluatul aer al patriei această bizarerie filologică?

Ruşii, de cum s-au abătut asupra noastră, ne-au vrut ruşi şi vorbitori de limbă rusă. Mai clar: au vrut să ne asimileze. Viteji fiind, ne-am opus vitejeşte. Acum vorbim ruseşte, dar cu cuvinte româneşti. Altfel spus, iubitorul (declarat) de limbă română moldovean este moldoveanul gînditor în limba rusă. Produsul acestei nefireşti simbioze este năstruşnica entitate pe numele ei limba moldovenească. S-ar putea zice că le-am tras clapa la toţi: n-o pricepe nici rusul, nici românul. Sau, poate, ne-am furat propria căciulă.

Ba nu, mai grav, ne-am tribalizat! Ne-am distanţat de limba română (nu contează dacă a fost un act benevol sau impus), dar n-am adoptat nici idiomul străin, şi am început să vorbim o limbă tribală – moldoveneasca.

Cum s-ar zice, ne-am isprăvit!

Isprăvi(-tul) acesta, căutat în dicţionar, vrea să spună următoarele: a (se) termina, a (se) sfîrşi, a (se) consuma, a (se) epuiza, a absolvi, a sfîrşi, a expira, a ucide, a muri

Deci, haideţi să folosim cuvîntul în contextul potrivit, deoarece cu m-am şi ne-am isprăvit-ul nostru cotidian treaba nu miroase a bine, ba chiar miroase a puşcărie şi pute a mort; reiese că ne-am terminat, ne-am epuizat, am murit, am ucis şi chiar ne-am sinucis… Amin!