SCOŢIENII AU VOTAT ÎN PROPORŢIE DE 55,3 LA SUTĂ ÎMPOTRIVA INDEPENDENŢEI

Scoţienii au votat împotriva independenţei de Marea Britanie la referendumul organizat joi, potrivit cifrelor oficiale anunţate vineri şi citate de AFP.

Independenţa Scoţiei de Marea Britanie a fost respinsă de 55,3 la sută din populaţie, în timp ce 44,7 la sută dintre scoţieni au votat în favoarea acesteia, potrivit rezultatelor finale anunţate vineri de BBC după numărarea buletinelor din toate cele 32 de circumscripţii.

Astfel, după o campanie de doi ani, 2.001.926 au votat împotriva independenţei, cu mult mai mult decît cele 1.852.828 de voturi care erau necesare pentru a obţine victoria în acest referendum. Numărul voturilor în favoarea independenţei Scoţiei a fost de 1.617.989.

Rata de participare la vot este de 84,59 la sută, ceea ce reprezintă 4.283.392 de alegători, în timp ce 3.429 de voturi au fost anulate.

Susţinătorii independenţei Scoţiei erau devastaţi vineri de înfrîngerea suferită la referendumul de joi, unii avînd lacrimi în ochi, după ce au petrecut o noapte albă, sub o ploaie măruntă, pentru a aştepta verdictul, relatează AFP.

În centrul capitalei, chiar lîngă castelul din Edinburgh, mai mulţi susţinători ai independenţei, unii îmbrăcaţi în kilturi, erau în lacrimi după ce au petrecut o noapte albă pentru a cînta, a bea şi a aştepta verdictul referendumului sub o ploaie măruntă.

Sursa: Mediafax