SCĂLDATUL ÎN ŞAPTE APE

În imagine: „Europeanul” energetic la vilişoara sa din San Trope de numai 14 milioane de euro?

Notiţe din viaţa ferită de ochii lumii a cameleonilor liberali

Cu mare uimire am citit zilele trecute comentariu foarte acru al fostului director al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Victor Parlicov, referitor la independenţa economică a Republicii Moldova. Domnul Parlicov compară independenţa economică a Moldovei cu „torba prostului” şi ia în derîdere făţişă declaraţiile Prim-ministrului Iurie Leancă privind susţinerea ţării noastre de către SUA în aspiraţiile de aderare la comunitatea energetică europeană. Or, citindu-le, aşa şi îţi vine să-i aminteşti lui Parlicov un banc „cu barbă”: „Victore! Sau îmbracă chiloţii sau scoate-ţi crucea!”.

În toţi anii cît s-a aflat la cîrma ANRE, Parlicov, aidoma unui Mesia pe pămînt, a propovăduit şi a promovat apropierea maximală şi aderarea la diferite directive şi pacte europene. Mai principial apărător al valorilor europene şi adept activ al implicării Statelor Unite în procesul de obţinere a independenţei energetice faţă de monopolurile naturale ale vecinului din est ar fi fost greu de găsit! Şi iaca, na, o asemenea răsturnare de situaţie în gîndirea politică de expert a domnului Parlicov! Nici chiar sportivul Pliuşcenko nu a demonstrat asemenea măiestrie de rotire în patinaj artistic, cum a făcut-o Parlicov în convingerile sale. Bunăoară, această persoană declară că odată cu implementarea celui de-al treilea pachet energetic, vom irita actualii prestatori de energie electrică şi gaze naturale. „Nu vă faceţi singuri bube-n cap”, declară pombos şi didactic Parlicov. Actualii prestatori nici chiar în cele mai îndrăzneţe vise nu şi-au putut închipui ca vreodată cel mai activ partizan al lor să fie principalul liberal „energetic” de orientare europeană!

În această ordine de idei, se iscă un şir de întrebări nelipsite de logică. De ce este motivat Parlicov atunci cînd îşi enunţă aceste păreri fără drept de apel? O simplă obidă pentru propria neglijenţă şi funcţia pierdută, ca urmare a cărora fostul conducător al ANRE umflă buzele, supărîndu-se pe foştii colegi de integrare europeană? Sau poate în tot acest timp Parlicov a avut alte idei, diametral opuse, şi doar acum îşi dă arama pe faţă? Nu înseamnă oare acest fapt că mîine am putea să-l vedem pe Parlicov în gheretele lui Chirtoacă, ţinînd o proaspătă ediţie a ziarului rusesc „Красная звезда» şi făcînd agitaţie pentru aderarea la Uniunea Vamală?

Asemenea făcături şi salturi politice din partea domnului Parlicov nu pot trezi decît milă şi dezamăgire. Dezamăgire pentru faptul că acest „manager”, ocupînd timp de patru ani postul de director general al ANRE, a putut să înşele parteneri occidentali, minţindu-i cu presupusa sa activitate proeuropeană. Pentru a afla de ce fel de resorturi a fost condus în realitate este doar o chestie de timp. De fapt, este clar ca bună ziua.

Apar multe întrebări, însă o regulă este sigură şi temeinică. Ipocriţii politici şi cameleonii experţi mai devreme sau mai tîrziu sînt prinşi cu mîţa-n sac. Iar în astfel de situaţie nu te salvează nici valorile europene, nici vecinii din est. Pur şi simplu ter-ai dat de gol şi nu te mai crede nimeni.

(Traducere: Lavinia ROŞCA)