SCHIMBĂRI LA HOTARE

Misiunea EUBAM are un nou şef pentru Moldova şi Ucraina

Prim-ministrul Iurie Leancă s-a întîlnit, în dimineaţa zilei de ieri, cu noul şef al Misiunii UE de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina, Francesco Bastagli. Acesta a fost numit la 29 martie 2014. La întrevedere a fost prezent şi şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

„Sînt bucuros să vă salut aici, la Chişinău. De asemenea, îmi face o deosebită plăcere că avem pe cineva cu o asemenea experienţă în fruntea misiunii EUBAM. Sper să avem o conlucrare cît mai reuşită, deoarece EUBAM are un rol important în ţara noastră şi datorită experienţei dumneavoastră, Republica Moldova va merge într-o direcţie corectă”, a precizat Iurie Leancă.

Cei doi oficiali au făcut un schimb de opinii privind proiectele comune realizate în Republica Moldova şi perspectivele de dezvoltare a cooperării. De asemenea, ei s-au referit la situaţia din regiune.

La rîndul său,Francesco Bastagli a reconfirmat disponibilitatea EUBAM de a sprijini în continuare Republica Moldova.

„De trei săptămîni, sînt la Chişinău şi mă bucur să fiu aici, într-un moment atît de fericit pentru relaţia Republicii Moldova şi Uniunii Europene, obţinerea regimului liberalizat de vize”, a menţionat oficialul european.

Şeful Guvernului de la Chişinău a apreciat înalt în context asistenţa EUBAM oferită autorităţilor vamale şi cele ale grănicerilor din Republica Moldova şi Ucraina, în special, preluarea practicelor europene privind securizarea frontierei. În acelaşi rînd, Premierul a menţionat că Republica Moldova contează în continuare pe asistenţa UE.

Pe parcursul a aproape opt ani, EUBAM îndeplineşte funcţiile de asistenţă în cooperarea dintre serviciile de resort din Republica Moldova şi Ucraina privind securizarea frontierei, prin care a contribuit substanţial la intensificarea cooperării bilaterale moldo-ucrainene şi realizarea proiectelor comune.

Francesco Bastagli a ocupat funcţia de Reprezentant Special al lui Kofi Annan pentru Sahara Occidentală. Înainte de aceasta, a activat în calitate de Şef Adjunct al Misiunii ONU în Kosovo (2002-2005) şi Coordonator Rezident al ONU în Republica Islamică Iran ( 1999-2002).

Pe parcursul carierei sale la ONU, Bastagli, de asemenea, a deţinut funcţii de conducere în domeniul controlului criminalităţii şi al drogurilor, energiei nucleare, problemei palestiniene şi a refugiaţilor din America Centrală. Înainte de a se alătura Misiunii EUBAM, oficialul a fost consilier principal la Institutul pentru Studii Politice Internaţionale din Milano.