SCHIMBARI IN PROCEDURA DE ALEGERE SI DEMITERE A PROCURORULUI GENERAL

Legea cu privire la Procuratură urmează a fi modificată. O decizie în acest sens a fost votată azi în primă lectură de către deputații Blocului ACUM și Partidului Socialiștilor.

Autorii proiectului de lege au propus să fie modificată procedura de alegere a procurorului general, dar și cea de demisie a acestuia. Deputații propun ca procurorul general să fie demis de președinte la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. În prezent, consiliul nu este implicat în acest proces.

De asemenea, se propune să fie exclusă din legea actuală prevederea care interzice deținerea unei cetățenii străine de către persoanele care aspiră la funcția de procuror general. Deputații au explicat că acest lucru va permite ca în această funcție să ajungă și o persoană profesionistă din afara R. Moldova.

Autorii noului proiect de lege mai propun să fie extinsă comisia de concurs pentru selectarea procurorului general, dar și să fie lărgită componența Consiliului Superior al Procurorilor. Structara va avea nu 12, dar 19 membri, fiind incluse și persoane din partea societății civile.

Sursa: noi.md