SCHIMBAREA LA FATA A DOMNULUI: CE FAC CRESTINII IN ACEASTA ZI

Creştinii ortodocşi din Republica Moldova sărbătoresc luni, 19 august, Schimbarea la Faţă a Domnului.

Schimbarea la Faţă a fost momentul în care Iisus Hristos Mîntuitorul şi-a descoperit dumnezeirea Sa.

În această zi, creștinii duc la biserică prinoase din struguri, care sînt binecuvîntate de către preoți. Totodată, în Biserică se face astăzi și pomenirea generală a morţilor, îndeosebi a eroilor morţi pentru apărarea patriei.

Schimbarea la Faţă a Mîntuitorului pe Muntele Tabor este una dintre cele mai mari sărbători creştine, amintind de ziua cînd apostolii lui Iisus Hristos se conving că învăţătorul lor este nu doar un prooroc al lui Dumnezeu, dar însuși Dumnezeu adevărat.

Evenimentul s-a întîmplat în ultimul an al vieţii pămînteşti a Mîntuitorului Hristos, cu cîteva luni înainte de răstignirea Sa.

Potrivit relatărilor biblice, Iisus Hristos i-a lăsat la poalele Muntelui Tabor pe cei mai mulţi dintre ucenicii Săi, luîndu-i cu Sine pe munte doar pe trei discipoli - Petru, Iacob şi Ioan.

În timp ce Iisus se ruga pe munte, apostolii, osteniţi de drum şi rugăciune, au fost moleşiţi de somn, dar deodată au tresărit la o privelişte nemaivăzută: chipul Mîntuitorului s-a făcut altul, faţa Lui strălucea ca soarele, iar hainele Lui deveniră albe ca zăpada.

În această lumină neobișnuită, apostolii au văzut că doi bărbaţi - marii prooroci ai Vechiului Testament Moise şi Ilie - stăteau de vorbă cu Iisus despre viitoarele Patima şi Moartea Sa în Ierusalim.

Un nor luminos apoi i-au umbrit pe apostoli și din el s-au auzit cuvintele: „Acesta este Fiul Meu Cel iubit, întru Care am binevoit; pe Acesta ascultaţi-L!”.

Apostolii au fost cuprinşi de frică şi au căzut cu feţele la pămînt, dar Domnul, apropiindu-Se, S-a atins de ei spunîndu-le să nu se teamă şi le-a poruncit să nu spună nimănui nimic, pînă ce nu va învia din morţi.

Sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului Iisus Hristos ne îndeamnă pe toţi să privim spre Domnul Hristos nu ca spre un simplu învăţător sau prooroc, ci să-L primim şi să-L urmăm ca pe Fiul lui Dumnezeu.

Sursa: sputnik.md