SCHIMBAREA DE ACŢIONARI LA VICTORIABANK CONTINUĂ

Încă 9,27% din acţiunile băncii au fost tranzacţionate la bursă

În şedinţa din 22 aprile a Bursei de Valori a Moldovei au fost operate 5 tranzacţii cu acţiunile Victoriabank, valoarea totală a tranzacţiilor fiind de 56,5 mil. lei. Operaţiunile vin după ce acum o săptămînă încă 7 pachete ale băncii au fost vîndute la bursă. Ca şi data trecută, tranzacţiile au fost operate prin intermediul secţiei de bază a bursei, fiind fixată o nouă valoare de piaţă a acţiunilor instituţiei bancare.

Cele cinci pachete au fost cumpărate la preţul de 24,37 lei acţiunea, în creştere semnificativă faţă de tranzacţiile anterioare, cînd acţiunile vîndute au costat 19,5 lei unitatea. Doar două din cele cinci pachete sînt relativ mari, unul constituind 4,9% iar celălalt 4,16% din capitalul social al băncii. 

Amintim că pe 14 aprilie, şapte pachete de acţiuni ale Victoriabank, ce reprezintă 9,5 % din capitalul social al Moldinconbamk, au fost tranzacţionate de asemenea prin intermediul sistemului interactive al bursei la preţul de 19,5 lei unitatea.

Ca şi la 14 aprilie, şi ieri titlurile au fost tranzacţionate în pachete mai mici de 5% şi, astfel, tranzacţiile nu au avut nici de această dată nevoie de girul Băncii Naţionale. Proiectul de lege, care prevede reducerea mărimii pachetelor de acţiuni considerate semnificative şi la procurarea cărora este necesară aprobarea Băncii Centrale de la 5% la 1% din capitalul social al instituţiei, deşi a fost aprobat recent de către Guvern, va începe să funcţioneze abia după ce va fi adoptat de Legislativ.

Deşi, deocamdată persoanele care au achiziţionat pachetele respective nu şi-au dezvăluit identitatea, putem presupune că este vorba despre o schimbare formală a deţinătorilor de acţiuni, care aparţin de fapt unui grup de acţionari afiliat omului de afaceri Veaceslav Platon, aflat în război corporativ cu conducerea executivului băncii şi, în special, cu preşedinta instituţiei Natalia Politov-Cangaş pe care încearcă s-o destituie din funcţie.

În rezultatul acestui conflict, Grupul lui Platon format din societăţile moldoveneşti de asigurări Asito şi Moldasig, entităţile Volmark Trade LTD şi Maxpower Invest Limited, înregistrate în Marea Britanie, firma cipriotă Corplexus LTD şi compania rusească „Центральная компания инфраструктурных инвестиций” («ЦИКинвест»), care controlează 41% din capitalul social al băncii, a fost privat de către BNM de dreptul de a vota cu acţiunile care îi aparţin, Banca Centrală invocînd acţiunea concertată a acestora. 

Interdicţia BNM cade bine pentru grupul de acţionari care controlează la moment banca, format din fondatorul băncii Victor Ţurcan, care împreună cu rudele deţine 25% din acţiuni, BERD cu 15% şi Alpha Bank din România cu 12,5% din acţiuni. 

În urma unei tentative nereuşite de convocare a unei adunări a acţionarilor băncii din 28 februarie, curent, surse apropiate acţionarilor Victoriabank din grupul Platon au comunicat pentru ECOnomist că, dacă nu vor reuşi pînă la urmă să deblocheze acţiunile, acţionarii titlurile cărora au fost blocate, vor vinde pachetele către alte entităţi, fiind vorba, de fapt, despre o schimbare formală de proprietari.

Deocamdată nu a fost anunţaţi nici vînzătorii dar nici cumpărătorii celor 12 pachete de acţiuni, potrivit legislaţiei actuale, doar deţinătorii pachetelor mai mari de cinci la sută fiind obligaţi să declare că deţin acţiuni în societăţile pe acţiuni. 

Sursa: ECOnomist