SCHEME DE CORUPTIE IN MISCAREA OLIMPICA: FRAUDA DE 1 MLN. EURO LA CNOS

A devenit cunoscută suma tranzacţiei de vînzare a lotului de pămînt care a fost destinat pentru construcţia sediului Comitetului Naţional Olimpic şi Sportiv al Moldovei (CNOS). Acest teren, aflat pe strada Mateevici 109/2, în anul 2002 a fost alocat gratuit asociaţiei CNOS de către Consiliul municipal din Chişinău, dar ulterior, în anul 2018, a fost vîndut companiei de construcţii Exfactor-Grup cu doar... 9 mln. de lei, deşi preţul de piaţă depăşeşte cifra 1,5 mln. euro! Unde s-a pierdut cea mai mare parte a sumei acestei tranzacţii, nu e greu de ghicit...

Evident, profitul substanţial nu a revenit instituţiei sportive CNOS şi nici sportului moldovenesc. Acest caz, dar şi schemele de corupţie care predomină în ultimii ani la CNOS, au servit drept pretext pentru o Scrisoare Deschisă a Asociaţiei Sportivilor şi Antrenorilor din Moldova către conducerea ţării. Comunitatea sportivă speră că organele abilitate vor face ordine în această organizaţie cu finanţare de la stat, conducerea căreia se ascunde sub masca sloganelor olimpice şi sportive, avînd în acelasi timp imunitate politică, dar care a cîştigat în ultimii ani avere de milioane!

 

Scrisoare deschisă

D-lui Igor Dodon, Preşedinte al R. Moldova

D-nei Maia Sandu, Prim-ministru al R. Moldova

D-nei Zinaida Greceanîi, Preşedinte al Parlamentului R. Molodva

Noi, un mare grup de sportivi de performanţă şi antrenori emeriţi ai Moldovei, cei, care zi de zi duc faima ţării noastre peste hotare şi înbunătăţesc imaginea ei sportivă, CEREM în mod convingător SĂ SISTAŢI nelegiuirile şi fraudele financiare la Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv al Moldovei.

Comisioanele ilegale la primirea burselor olimpice, cumpărarea echipamentului sportiv la preţuri ridicate, soluţionarea problemelor sportive prin scheme de mită, sustragerea fondurilor publice, vînzarea acreditărilor la competiţiile internaţionale, inclusiv la Jocurile Olimpice, afaceri de familie, standarde duble la utilizarea bugetului de stat şi a fondurilor Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), - sînt doar unele din toate „performanţele” care formează cartea de vizită a CNOS. Din păcate, trebuie să recunoaştem, că în această organizaţie se gîndesc mai mult la înbogăţirea personală, decît la nevoile sportivilor şi antrenorilor, majoritatea dintre care trăiesc în sărăcie şi în cămine modeste (cazul campionului european la lupte Victor Ciobanu).

Cazul de vînzare ilegală a terenului care a fost destinat pentru construcţia sediului CNOS, este în general o mare batjocură de sportul naţional. Acest lot de pămînt a fost alocat gratuit de către Consiliul municipal din Chişinău, deci CNOS nu a avut nici un drept de a pune această proprietate în uz comercial. Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv al Moldovei este o organizaţie publică, care, conform Statutului, nu are asemenea împuterniciri. De ce această întrebare nu a fost discutată în prealabil şi aprobată la Adunarea Generală a CNOS? De ce contractul de vînzare-cumpărare a terenului nu a fost semnat de preşedintele CNOS, Nicolae Juravschi, ci de vicepreşedintele Nicolae Piatac, la care sînt multe întrebări legate de alte proiecte dubioase? De ce în contract este indicată suma 9 mln. de lei, atunci cînd este cunoscut din surse sigure, că cumpărători au fost mai mulţi, iar unii dintre ei erau gata să acorde şi suma 2 mln. euro? De ce CNOS tăinuieşte profitul de peste 1 mln. euro? Întrebări sînt mai multe, decît răspunsuri...

Interesant că după decizia Comitetului executiv al CNOS, imediat s-a alocat suma 200.000 de lei pentru crearea Muzeului Olimpic, care, de fapt, există deja de cîţiva ani. Cu astfel de abordări, sîntem siguri, că pentru promovarea sportului autohton puţin ce va rămîne din urma acestui proiect dubios...

În lupta pentru combaterea corupţiei trebuie să contribuie toţi: şi libertatea cuvîntului, şi concurenţa politică, dar şi obligaţiunile reale ale autorităţilor faţă de alegătorii săi. Privitor la activitatea CNOS sînt disponibile multe documente, care ar prezenta interes pentru organele de drept, dar se crează impresia, că societatea din anumite motive nu doreşte ca unele fraude financiare să fie discutate. În general, este uimitor că sustragerea fondurilor bugetare cu implicarea CNOS se întîmplă regulat, dar statul, cu părere de rău, se pare că nu are instituţii pentru lupta cu corupţia.

Comunitatea sportivă a Moldovei pentru Nicolae Juravschi nu este o autoritate. El reuşeşte să închidă gura oricui. „Eu sînt dublu campion olimpic! Tu cine eşti?”. Nimeni nu pune la îndoială meritele lui sportive pentru ţară, dar calităţile lui manageriale de a conduce mişcarea olimpică lasă de dorit. Unica lui „performanţă” este îmbogăţirea ilicită pe seama sportului moldovenesc.

Actualmente este în plină desfăşurare colectarea semnăturilor reprezentanţilor comunităţii sportive contra corupţiei olimpice, dar deja mulţi dintre noi au fost avertizaţi de posibilele consecinţe negative. Anume din acest motiv noi încă nu ataşăm originalul scrisorii cu toate semnăturile, cu atît mai mult că toată lumea cunoaşte relaţiile conducerii CNOS cu structurile criminale.

Vă rugăm să ajutaţi sportul autohton, în caz contrar, mulţi dintre noi vor fi nevoiţi să părăsească ţara şi să-şi caute norocul în străinătate, de altfel, cum procedează compatrioţii noştri. Acum principalul factor trebuie să fie transparenţa. Numai astfel sportul naţional va putea supraveţui fenomenului corupţiei...

Asociaţia Sportivilor şi Antrenorilor din Moldova