SCANDALUL CREAT DE EDWARD SNOWDEN STÎRNEŞTE NEMULŢUMIRI ÎN CONGRESUL AMERICAN

Congresman: "Ruşii au ajuns să ne rîdă în nas şi să îşi bată joc de politica externă americană"

Una din figurile importante ale establishmentului american, congresmanul republican Michael McCaul (preşedinte al Comisiei privind Siguranţa Naţională din Camera Reprezentanţilor), a criticat administraţia Obama că nu exercită mai multe presiuni diplomatice şi comerciale asupra Rusiei pentru a obţine extrădarea lui Edward Snowden, fostul consultant al Agenţiei americane de securitate naţională NSA. Snowden a făcut dezvăluiri cu privire la programul de supraveghere al SUA, dezvăluiri care au declanşat un val de reacţii internaţionale exprimate pe diverse tonalităţi

“Acum ruşii au ajuns să ne rîdă în nas şi să îşi bată joc de politica externă americană. Le place să vadă acest spectacol în jurul lui Snowden. Sunt sigur că în fiecare zi extrag din ce în ce mai multe informaţii de la el”, a declarat McCaul pentru „Fox News Sunday”. Congresmanul american îl acuză pe Snowden că a expus Statele Unite criticilor internaţionale. „Administraţia Obama are de trecut cu acest caz un important test de politică externă. Pentru ceea ce a făcut pînă acum, nu poate primi decît note proaste.”

Acum câteva zile, preşedintele american Barack Obama a avut o convorbire telefonică cu omologul său rus, Vladimir Putin, pentru a discuta despre cazul Edward Snowden. Casa Albă a cerut Moscovei să nu îi ofere fostului angajat al NSA o platformă de propagandă anti-americană. Snowden se află în zona de tranzit a unui aeroport din Moscova. Administraţia americană solicită Rusiei să îl extrădeze pe fostul angajat al serviciilor secrete americane şi să nu îi acorde azil politic.

Purtătorul de cuvînt al Casei Albe, Jay Carney, a precizat, recent, că orice decizie de acordare a azilului ar merge împotriva afirmaţiilor Rusiei, care susţine că nu doreşte ca acest caz să afecteze relaţiile bilaterale cu Statele Unite. Pînă acum, Edward Snowden, aflat în zona de tranzit a aeroportului din Moscova, a declarat că nu doreşte azil politic temporar în Rusia. Unii politicieni ruşi consideră că lui Snowden ar trebui să i se acorde azil politic, pentru că americanul ar fi, prin dezvăluirile pe care le-a făcut, un apărător al drepturilor omului.

Valentin RĂILEANU