SCANDAL DE SPIONAJ

Datele personale a 70% dintre cetăţenii UE ajung în SUA

Statele Unite primesc aproximativ 70% din datele personale ale cetăţenilor UE prin intermediul serviciilor speciale din cel puţin şapte state europene, a afirmat pentru Whyne Madsen, fost agent al NSA, într-un interviu publicat de Privacy Surgeon. Declaraţia a venit cu cîteva ore înainte ca Spiegel să dezvăluie, citîndu-l pe fostul agent CIA, Edward Snowden, că UE s-a numărat printre „ţintele” Agenţiei americane de securitate naţională (NSA), acuzată că a spionat comunicaţiile electronice mondiale în cadrul programului PRISM.

Potrivit lui Madsen, între Germania, Franţa, Italia, Spania, Olanda şi Danemarca există acorduri cu SUA, care obligă serviciile speciale ale acestor ţări să trimită NSA, la solicitarea acestei instituţii, date despre cetăţenii lor – inclusiv informaţii privind folosirea telefoanelor mobile şi activitatea pe internet. Zilele trecute, s-a vorbit, de asemenea, despre o colaborare similară cu Marea Britanie. Cert este că, împreună, aceste şapte ţări reprezintă aproape 70% din populaţia UE.

„Nu înţeleg cum Angela Merkel poate să afişeze o expresie dură a feţei sale, cînd cere preşedintelui Obama şi Marii Britanii explicaţii, în condiţiile în care între Germania şi SUA există aceleaşi relaţii”, a spus Madsen, precizînd că serviciile de spionaj ale SUA colaborează, dar la o scară mai redusă, cu instituţiile de resort din Finlanda, Suedia şi Turcia.

În acest context, într-unul dintre documentele puse la dispoziţia săptămînalului german Spiegel de Snowden, NSA descrie cum a spionat reprezentanţele diplomatice ale UE la Washington. Este vorba nu numai de microfoane instalate în clădiri, dar şi de infiltrare în reţelele informatice, care au permis agenţiei americane să citească documente interne şi corespondenţa electronică. Reprezentanta UE la ONU a fost supravegheată în acelaşi mod, reiese din documentele respective, unde europenii sunt explicit desemnaţi drept „ţinte de atac”

NSA şi-ar fi extins operaţiunile pînă la Bruxelles. De mai bine de „cinci ani”, precizează Spiegel, experţii în securitate ai UE au descoperit un sistem de interceptări a reţelei telefonice şi de internet în sediul Consiliului Uniunii Europene, sistem care ajunge pînă la cartierul general al NATO din împrejurimile Bruxellesului. Tot Spiegel afirmă că o anchetă detaliată a demonstrat că atacurile proveneau dintr-o zonă securizată independentă a NATO, utilizată de experţii NSA,

Ca reacţie la dezvăluirile săptămînalului german, preşedintele Parlamentului european, Martin Schulz, a estimat că dacă informaţiile privind activităţile de spionaj ale NSA în birourile UE se confirmă, acest lucru va avea „un impact serios” asupra relaţiilor dintre UE şi Washington. „În numele Parlamentului european, cer o clarificare a situaţiei şi solicit autorităţilor americane să furnizeze rapid informaţii suplimentare vizînd aceste acuzaţii”, a spus Schulz într-un comunicat.

Simona HAIDUC