SASE SEMNE CA AI NEVOIE URGENT DE POTASIU

Potasiul este un mineral esenţial pentru buna funcționare a organismului. O deficiență a acestui electrolit mineral poate avea consecinţe grave. Potasiul are rol în transmiterea impulsurilor nervoase şi contracția musculară, inclusiv a inimii. De asemenea, ajută la menținerea funcției renale şi la metabolizarea carbohidraţilor.

Cauze: Hipopotasemie înseamnă o cantitate redusă de potasiu în sînge. Această problemă se poate datora unor cauze variate: o pierdere semnificativă de potasiu prin urină, vărsături şi diaree sau aportul inadecvat de potasiu.

Necesarul zilnic de potasiu variază în funcție de vîrstă şi sex. Dar, în general, se recomandă 2 g pe zi.

Nu este întotdeauna uşor de recunoscut un deficit de potasiu, deoarece simptomele pot fi confundate cu semnele altor probleme de sănătate.

1. Constipație. În hipokaliemie, pacientul poate fi predispus la tulburări digestive, cum ar fi constipație, balonare sau greață şi dureri abdominale. Potasiul ajută la menținerea acidităţii secrețiilor gastrice, esențiale pentru buna funcționare a tractului digestiv.

2. Slăbiciune. Potasiul joaca un rol important în activarea celulelor musculare, este responsabil pentru contracția musculară a diferiţilor muşchi ai corpului. În caz de deficit, apar slăbiciuni şi dureri musculare.

3. Palpitații cardiace. Lipsa de potasiu afectează funcția cardiacă. De fapt, potasiul este esențial pentru contracția muşchiului inimii. Prin urmare, o deficiență a acestui mineral va încetini funcțiile inimii, care se luptă pentru a pompa sînge, si poate provoca tulburări de ritm cardiac, care afectează intensitatea contracțiilor şi regularitatea şi frecvența acestora.

4. Oboseală. Te simți obosit, chiar şi după un somn bun de noapte şi o zi liberă? Ai putea avea deficit de potasiu. Acest mineral este esențial pentru funcționarea fiecărei celule a corpului. Lipsa lui provoacă obosealăgenerală şi inexplicabilă.

5. Amorțeală şi furnicături. Potasiul joacă un rol important în menținerea funcțiilor sistemului nervos. Deficitul poate provoca senzație de amorțeală sau furnicături, în special în picioare şi mîini.

6. Hipertensiune arterială. Acest mineral ajută la dilatarea vaselor de sînge, dar în carenţele de potasiu, se pot contracta. Acest lucru determină creşterea tensiunii arteriale, deoarece sîngele pune presiune pe pereții vaselor de sînge.

Cum se poate preveni carenţa de potasiu?

Este important să se acopere nevoile zilnice pentru acest mineral. Nu trebuie luate suplimente, cu excepția cazurilor de deficiență severă, iar acest lucru trebuie să se facă sub supraveghere medicală. Există mai multe alimente bogate în potasiu care, consumate în mod regulat, cresc rezervele de potasiu.

Iată o listă a celor mai alimente bogate în potasiu:

cafea

ciocolată fără zahăr

caise uscate

smochine uscate

pătrunjel

migdale

banane

avocado

spanac

broccoli

linte, fasole

Sursa: santeplusmag.com