SASE IMPORTATORI DE MEDICAMENTE AU PRIMIT AMENZI IN VALOARE DE 17,4 MILIOANE LEI

Pentru refuzul de a livra integral şi la termen medicamente către instituţiile medicale din ţară, mai mulți agenți economici au primit amenzi usturătoare din partea Consiliului Concurenței.

Plenul Consiliului Concurenţei a sancţionat 6 agenţi economici, după ce aceştia au refuzat să îşi îndeplinească obligaţiile contractuale şi să livreze integral şi la termen medicamente către instituţiile medicale din ţară. Este vorba despre „DitaEst Farm" S.R.L., „Esculap-Farm" S.R.L., „Medeferent Grup" S.R.L., „SanFarm Prim" S.A., „Metatron" S.A. și „R&P Bolgar Farm" S.R.L. care au primit amenzi în valoare totală de 17,4 milioane lei.

„Întreprinderile depun efort considerabil pentru a-și dezvolta activitatea. Dar nu este corect de a pune pe același cîntar obținerea unor profituri materiale și sănătatea oamenilor. Refuzul unor companii farmaceutice contractate, de a livra medicamente disponibile în spitale, pentru că va fi afectată profitabilitatea activității acestora, fără a ține cont că se pune în pericol viața oamenilor, este abuziv și nu va fi niciodată tolerat de Consiliul Concurenței, se menționează în comunicatul regulatorului.

Pe parcursul desfășurării investigației Consiliul Concurenței a constatat că întreprinderile sus enumerate au deținut în anul 2015 poziție dominantă pe piața livrării medicamentelor contractate de la instituțiile medico-sanitare publice, în urma licitației organizate de către Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale la data de 10.09.2014. Totodată, întreprinderile nu au livrat integral și în termen instituțiilor medico-sanitare publice cantitățile necesare de medicamente comandate în conformitate cu condițiile contractuale.

Conform datelor Serviciului Vamal, medicamentele care au lipsit la instituțiile medico-sanitare publice din cauza nelivrării sau livrării insuficiente au fost importate pe teritoriul Republicii Moldova de către întreprinderile „Esculap-Farm" SRL, „Dita EstFarm" SRL, „Medeferent Grup" SRL, „SanFarm-Prim" SA, „Metatron" SA și „R&P Bolgar Farm" SRL.

De asemenea, întreprinderile au avut posibilitatea de a procura medicamentele pe care trebuiau să le livreze instituțiilor medico-sanitare publice conform contractelor de la farmaciile și depozitele farmaceutice din Republica Moldova.

Sursa: agora.md