SARS-CoV-2 si artificialitatea agresiva, opulenta si violenta de linga noi

Medici, fotomodele, fotbaliști, actori...

Mihai Conțiu

De ce bogații lumii nu se mulțumesc să-și păstreze în conturile personale doar un milion de dolari ori euro, iar restul banilor să-i doneze pentru combaterea sărăciei planetare, perfecționarea permanentă a sistemelor de Sănătate și Învățămînt, pentru protejarea mediului înconjurător etc.? Pentru că există ”riscul” unei păci mondiale, adică nu ar mai fi războaie, n-ar mai exista foamete și orice ființă umană ar fi mult mai responsabilă și invulnerabilă în fața obscurantismului! Marii magnați, Guvernele și bisericile, deși propovăduiesc, fiecare după cum îi dictează interesul, mesaje umaniste, acțiuni caritabile meteorice și îndemnuri la ”credința într-un viitor mai bun”, mint omenirea deoarece rațiunea lor majoră de a exista constă în ”necesitatea” perpetuării sărăciei, a războielor ori a apariției marilor catastrofe naturale sau sociale. Dar nu despre asta vom vorbi acum!

Actualmente, am atins un apogeu al inechității sociale de care profită luxuriant tocmai cei care, aparent, promovează umanismul ori ne oferă spre consum satisfacții personale sau de grup pe care le asimilăm de ca și cum ar fi deciziile noastre libere, nicidecum niște opțiuni ce ne-au fost induse programatic în chiar subconștient. Pandemia de SARS-CoV-2 a scos la iveală artificialitatea agresivă și violentă de lîngă noi sugerată în rîndurile de mai sus. În contextul pandemiei, în urmă cu ceva timp, un medic european, pe drept cuvînt, a răbufnit cu năduf, citez aproximativ: ”Noi primim salarii lunare de 2-3 mii de euro, iar fotbaliștii sunt plătiți cu milioane. Acum, mergeți cumva la Messi sau Ronaldo ca să vă tratați?”

Cu excepțiile de rigoare, cei mai mulți dintre medici nu-și pot permite să-și angajeze o femeie de serviciu din cauza salariului prea mic. La fel și cadrele didactice! Fără învățămînt și medicină nu putem vorbi despre viitorul unei nații. Fără fotbal și fotomodele – DA! Fotbaliștii, boxerii, fotomodelele (ale căror inteligențe și virtuți se limitează la iuțeala picioarelor și pumnilor și erotismul unui corp feminin etalat cu voluptate) și actorii cunoscuți din marea industrie cinematografică a lumii sunt plătiți cu mai multe milioane decît bugetul anual al unei țări medii. Ei/ele sunt vedete planetare pe care societatea de consum le-au făcut indispensabile pînă și celor mai amărîți dintre oameni, care și-ar da și ultimul ban ca să-i vadă/audă.

Pe banii încasați din ignoranța noastră intratabilă, ei își permit să apeleze și la cei mai buni medici atunci cînd sănătatea le este periclitată. Pe aceiași bani, își dau copiii la cele mai costisitoare școli. În tot acest timp, noi continuăm să ”ne mîndrim” cu cunoștințele noastre în fotbal, box sau curse auto, să ne etalăm ”rigoarea estetică apreciativă” față de vreun fotomodel ori actor plătit cu cîteva milioane pentru un singur film. În această cursă consumeristă sunt atrași inclusiv medicii și profesorii, ca să uite de importanța reală pe care o au.

Aceste inechități sociale nu vor dispărea niciodată. Tot timpul vor apărea noi și noi capcane sociale, artistice, sportive și mondene pe placul majorității planetare a ignoranților fără de care marii magnați, Guvernele și bisericile n-ar putea supraviețui!

De medici și profesori ne amintim doar la ”nevoie personală”. Medicii vor fi permanent la datorie pentru că aceasta este vocația lor, iar profesorii vor rămîne cu satisfacția descoperirii unor tineri (supra)dotați care, minoritari fiind permanent, nu vor putea rescrie o lume mai dreaptă și mai promițătoare!