SAREA AMARA, REMEDIUL CARE DETOXIFICA SI RASFATA

• Terapia cu sare amară elimină rapid toxinele şi durerile, iar în tratamentele de înfrumuseţare, redă frumuseţea pielii şi a părului

Puţină lume a auzit de sarea amară, iar cei care se bucură de beneficiile acesteia sînt şi mai puţini. Se găseşte la orice farmacie sau magazin de produse naturiste. I se spune sare amară, dar de fapt nu este chiar sare, ci sulfat de magneziu. Mineralul e cunoscut sub denumirea de sare Epsom, după numele unei saline din Anglia. Întrebuinţările acestui remediu natural sînt numeroase şi cu efecte uimitoare, fie că e înghiţit sau adăugat în apa de baie. Detoxifiază, accelerează tranzitul intestinal, înviorează ficatul, luptă cu constipaţia şi durerile musculare, iar în cosmetică pare să aibă aplicaţii fără sfîrşit, în îngrijirea părului şi a pielii. Aşadar, e timpul să descoperiţi acest mineral alb şi amar atît de puţin cunoscut, dar care face atît de mult bine trupului şi minţii.

Un pahar cu apă şi sare amară 
Efectele curative ale sării Epsom vin din conţinutul uriaş de magneziu, necesar în reducerea inflamaţiilor, buna funcţionare a muşchilor şi nervilor şi fluidizarea sîngelui. Sulfatul ajută în procesul de absorţie al nutrienţilor, elimină toxinele şi poate ameliora durerile de cap. Cea mai frecventă utilizare internă a sării amare este în curele de detoxifiere, care spală ficatul de toxine. Este o cură simplă, se bea un pahar cu apă în care s-a dizolvat o lingură de sare amară, după fiecare masă. Această soluţie ajută la curăţarea colonului. Nu se recomandă pe termen lung, ci doar pentru o zi sau două, în perioadele cînd simţiţi că organismul a trecut prin prea multe excese alimentare. Pentru rezultate rapide, soluţia de sare amară se poate completa cu un pahar de ulei de măsline presat la rece amestecat cu zeamă de lămîie. Se beau alternativ, un pahar de apă cu sare, unul de ulei cu lămîie, la interval de 2 ore. Reacţiile vor apărea în scurt timp, veţi merge rapid la toaletă, deci e bine să urmaţi cura în ziua în care nu mergeţi la serviciu. O să aveţi mai multe scaune, chiar dacă n-aţi mîncat doar cereale, aceasta deoarece colonul e un depozit imens de reziduuri. Veţi observa că eliminaţi deşeuri de tot felul. Excesul de bilirubină precipită sub formă de biluţe verzi gelatinoase (sînt îmbibate cu ulei), colesterolul sub formă de biluţe albe, iar nisipul şi mîlul ies ca atare. Ies şi pietricelele din vezica biliară şi ficat. 

Beneficiile detoxifierii de o zi 
Detoxifierea este o idee bună şi în post, dar e bună şi după mesele festive de sărbători. E bine ca, a doua zi să vă odihniţi, deoarece corpul va fi foarte epuizat. Detoxifierea vizează în special ficatul, colonul şi fierea, operaţiune necesară din cînd în cînd, chiar dacă analizele ies bune. Ficatul curăţă sîngele de toxine, metale grele, virusuri, paraziţi, iar dacă nu mai funcţionează la capacitate maximă, organismul se umple de reziduuri şi apar bolile: infecţii, dereglări ale florei intestinale, balonări, cancer. Pînă şi bolile sistemului nervos (demenţa) pot fi cauzate de funcţionarea proastă a ficatului. Sîngele devine mai gros şi formează cheaguri care se pot bloca pe artere, vene. Sîngele îngroşat încetineşte transportul de hormoni, rezultînd dereglarea activităţii glandelor. Inima îşi va schimba ritmul, apare retenţia de apă şi sare. Aşadar, detoxifierea vine în ajutorul ficatului, deci al întregului organism. Dacă după această cură, veţi menţine o alimentaţie sănătoasă, organismul se va obişnui cu regimul sănătos. Cura cu sare amară face abdomenul plat, nelăsînd grăsimile să se depoziteze. 

Reduce riscul de diabet şi colesterolul 
Nu abuzaţi de această metodă destul de dură şi nu o încercaţi deloc dacă aveţi ulcer sau gastrită, anemie, diabet. În cazul în care aveţi alte afecţiuni, este necesar să cereţi sfatul medicului. Nu depăşiţi doza de 2 linguriţe de sare pe zi. Prea multă sare amară poate provoca diaree, crampe abdominale şi creşterea tensiunii arteriale. Cura de detoxifiere cu sare amară se recomandă persoanelor cu colesterol mărit, valori ridicate ale bilirubinei, digestie deficitară a grăsimilor, îngălbenirea pielii sau ochilor, balonare, dureri de spate, oboseală cronică, tulburări de somn. Numeroase studii au arătat că sarea Epsom poate fi folosită ca tratament ocazional pentru constipaţie. Administrată pe cale orală, sarea amară se comportă precum un laxativ, crescînd cantitatea de apă din intestine. Studiile arată că sarea amară poate ajuta la reglarea electroliţilor din corp, asigurînd o bună funcţionare a sistemului muscular, a nervilor şi a enzimelor. Poate îmbunătăţi sănătatea inimii, previne infarctul, protejează elasticitatea arterelor, previne cheagurile de sînge. Nivelele optime de magneziu şi sulf cresc eficacitatea insulinei, scăzînd drastic riscul de a face diabet, fapt dovedit ştiinţific. 

Calmează durerile în 10 minute 
În uz extern, sarea amară este un agent terapeutic cu efecte benefice asupra rănilor şi zonelor dureroase. Folosirea externă a sării Epsom nu prezintă pericole şi este deosebit de eficientă. În cazul durerilor musculare şi cîrceilor, faceţi o baie cu sare amară, două pahare la o cadă. În cîteva minute deja veţi simţi cum durerea dispare. Datorită proprietăţilor sale antiinflamatoare, sarea Epsom eliberează magneziul, acesta este absorbit de celule şi organismul se relaxează, ameliorînd foarte mult crampele musculare, durerile de spate, umăr, braţe, picioare. Deoarece elimină lichidele din organism, se elimină şi acidul lactic, cel care contribuie la apariţia durerilor musculare. Baia cu sare amară se foloseşte şi pentru tratarea luxaţiilor, a entorselor şi a contuziilor, a durerilor de articulaţii. După 30 de minute, articulaţiile afectate nu mai dor, iar inflamaţiile se diminuează. În special după antrenamentele intense sînt recomandate aceste băi. Băile locale cu sare amară sînt tot metode de detoxifiere, care îmbunătăţesc circulaţia sanguină. Un alt efect al apei cu sare amară este că relaxează, eliminînd senzaţia de picioare grele, dar şi mirosul urît al picioarelor. Pielea se înmoaie şi călcîiele întărite pot fi îngrijite foarte uşor. Astfel de băi se pot face săptămînal. Dacă nu vreţi să intraţi în baie, faceţi o pastă din sare Epsom şi apă fierbinte şi aplicaţi-o pe zona dureroasă. 

Relaxează şi combate răceala 
Baia cu sare Epsom este ideală pentru eliminarea stresului, oferind organismului magneziul pierdut prin oboseală. Acest mineral are rolul de a produce serotonină, supranumit şi „hormonul fericirii“, care va aduce calm şi relaxare la nivelul trupului şi al minţii. Magneziu va energiza, în acelaşi timp. Experţii au ajuns la concluzia că trei băi cu sare amară pe săptămînă te vor ajuta să arăţi mai bine, să te simţi mai bine şi să ai parte de mai multă energie. Stările de nervozitate vor scădea în frecvenţă şi intensitate şi veţi avea un somn mai odihnitor, pentru că sulfatul de magneziu funcţionează ca un sedativ al sistemului nervos. Se recomandă băile cu apă caldă şi sare amară (eventual şi bicarbonat de sodiu), seara, cu o oră înainte de somn. Băile cu sare Epsom sînt recomandate şi celor cu astm, migrene, răni, umflături şi iritaţii pe piele. O baie fierbinte cu sare amară e indicată atunci cînd simţi că te ia răceala. Ajută organismul să lupte mai uşor cu răceala şi să-şi revină mai repede. Deoarece ajută la reducerea ţesuturilor inflamate, sarea Epsom e foarte bună şi în tratamentul hemoroizilor, sub formă de băi de şezut. Este un remediu foarte eficient şi împotriva infecţiilor apărute la nivelul ochilor precum cataracta sau conjunctivita. Sarea dizolvată în apă călduţă se aplică pe pleoape. 

Curăţă tenul şi punctele negre 
În cosmetică, sarea amară este un bun agent de înfrumuseţare, fiind prezent în mai multe tratamente pentru ten şi păr. Sarea amară catifelează pielea. Băile cu sare amară se recomandă pentru întinerirea şi fineţea tenului. Puteţi face o pastă cu sare amară care se întinde pe faţă, ca o mască. Se poate adăuga şi morcov ras. Pentru curăţarea tenului, adăugaţi sare amară în crema de zi. După masare, spălaţi cu apă rece. Sau amestecaţi o jumătate de linguriţă sare amară în loţiunea de curăţat tenul. Acest mineral curăţă tenul în profunzime şi îl lasă luminos. Pentru ten gras, se poate prepara o mască de faţă din sare amară, puţin coniac, lapte şi lămîie. Pentru ten normal sau uscat: un sfert de cană de morcov ras, jumătate linguriţă de maioneză şi o jumătate linguriţă de sare amară. Aplicaţi masca pe pielea umedă. Amestecaţi puţină sare amară cu vaselină cosmetică şi masaţi buzele crăpate. Această exfoliere blîndă va catifela buzele. Masaţi zonele afectate de puncte negre cu puţină cremă hidratantă, în care aţi adăugat un vîrf de linguriţă de sare amară. Veţi scăpa de punctele negre după două-trei tratamente. Punctele roşii de pe ten se pot trata cu o loţiune din apă minerală şi sare amară. Castraveţii, roşiile şi lămîile, în amestec cu sulfatul de magneziu, contribuie la îndepărtarea semnelor lăsate de acnee şi la vindecarea completă a pielii. 

Dă părului mult volum 
Întinsă pe tot corpul, sarea amară cu apă elimină celulele moarte, astfel că întreaga piele va fi mai netedă şi mult mai catifelată. După duş, masaţi pielea cu acest exfoliant natural folosind mişcări circulare. Sarea amară se mai utilizează pentru hidratarea părului. Puneţi sare amară în balsam sau cremă de păr, lăsaţi să acţioneze timp de 30 de minute, apoi clătiţi bine părul. Pe lîngă faptul că părul va arăta mult mai strălucitor şi mai sănătos, va avea şi mai mult volum. Acest tratament este recomandat în special persoanelor care au părul gras. Sarea amară elimină excesul de sebum. O altă metodă este adăugarea de sare amară în şampon, 9 linguriţe la jumătate de cană de şampon. Se foloseşte o linguriţă de amestec, care se întinde bine pe păr. După clătirea părului cu apă, clătiţi şi cu apă cu oţet de mere. Pentru că descarcă părul îmbîcsit de spumă de păr şi fixativ, sarea Epsom se recomandă în amestec cu suc de lămîie. Se aplică pe părul umed şi se lasă 24 de ore, apoi se spală părul cu şampon. Sarea amară este utilă şi în cazul părului deteriorat şi sensibil, întărind rădăcina firului de păr. 
Amestecată în şampon, sarea amară rezolvă problema mătreţei. 

La început, apa se fierbea 
• Numele sării amare derivă de la un izvor de apă minerală din localitatea Epsom, Surrey. Pînă în secolul XVII, Epsom a fost cunoscut ca o un mic sat din apropierea Londrei, dar după descoperirea apei bogate în sulfat de magneziu, a devenit un oraş balnear important, unul dintre cele mai vechi din Marea Britanie. În zilele noastre există puţine vestigii care să amintească de faimoasa staţiune, în afară de o pompă de apă. Sarea Epsom a fost iniţial obţinută prin fierberea apelor minerale de la Epsom. Pînă nu de mult, aceste săruri se administrau ca purgativ de primăvară pentru curăţarea organismului de toxinele care se acumulau în timpul iernii. 

Alte utilizări ale sării amare 
- Sarea amară este utilizată şi de grădinari pentru creşterea viguroasă a tufelor de trandafiri. Udaţi lunar plantele de apartament cu apă în care aţi adăugat sare Epsom (2 linguri de sare la 4 litri de apă). Stropiţi plantele cu apă în care aţi dizolvat sare amară. Trandafirii, roşiile, gazonul, legumele din seră vor fi fericite, salviei însă nu-i place această sare. Studiile de specialitate arată că sulful şi magneziul redau culoarea verde a plantelor şi le ajută să aibă mai multe flori şi fructe. În plus, sarea Epsom alungă dăunătorii.
- Meşterii olari folosesc sarea amară pentru a îmbunătăţi elasticitatea lutului.
- Compresele cu sare amară sînt bune şi la cucuie.
- Pentru înţepăturile de insecte, se face o pastă din apă şi sare amară şi se aplică pe zona afectată. În 10 minute, usturimea dispare, eliminîndu-se toxina.
- Sarea Epsom înmoaie pielea ajutînd la îndepărtarea aşchiilor intrate în piele.
- Dacă aţi observat că maşina de spălat elimină un miros neplăcut şi nu mai curăţă hainele, folosiţi în loc de detergent apă caldă şi sare şi setaţi maşina pe un program de spălare care presupune agitare şi înmuiere. Sarea amară ţine loc de soluţie anticalcar.
- Sarea Epsom e leac în mahmureală, cu condiţia ca, după ingerarea soluţiei, să beţi multă apă, deoarece corpul va avea tendinţe accentuate de deshidratare.

Sursa: monitorulexpres.ro