SAPTE SECRETE SIMPLE PENTRU A REDUCE RISCUL DE APARITIE A BOLILOR CARDIOVASCULARE

Toţi dorim să avem mai multă grijă de sănătatea noastră, dar cel mai adesea avem nevoie de cineva care să ne reamintească cum să facem asta.

Vestea bună este că putem să reducem cu mult riscul apariției unor boli cardiovasculare prin doar cîteva schimbări, uneori minore, ale stilului de viață. Aceste schimbări vă vor ajuta să vă mențineți în formă, să va eliberaţi de stresul cotidian si să fiți mai sănătoși din toate punctele de vedere.

Vreți să fiți mai sănătoși începînd chiar de mîine? Puneți în aplicare următoarele sfaturi.

1. Faceți mișcare! Mergeți să alergați sau măcar ieșiți la o plimbare!

O alergare de dimineață sau o plimbare de cel puțin 30 de minute în fiecare zi, nu numai că va revigorează, dar vă ajută și inima. Exercițiile cardio timp de jumătate de oră pe zi pot reduce riscul de apariție a bolilor cardiovasculare. Mișcarea vă ajută să pierdeți în greutate, dacă este cazul, acesta fiind un alt plus pentru inimă. Prin pierderea a numai 5% din greutatea corporală (dacă sînteți supraponderal) se poate reduce riscul de apariție a bolilor. În concluzie vă puteți prelungi viața făcînd mișcare în fiecare zi.

2. Renunțați la fumat!

Țigările vă transformă într-o țintă pentru bolile cardiovasculare, precum și pentru multe tipuri de cancer. Deși renunțatul de fumat este uneori cu mult mai greu chiar decît pierderea în greutate, sănătatea dumneavoastră merită orice efort. Chiar dacă fumați ocazional, cereți ajutorul medicului pentru a renunța definitiv la acest viciu. Fumatul pasiv poate duce, de asemenea la boli cardiovasculare, așa că data viitoare cînd cineva aprinde țigara lîngă tine, îndreaptă-te către cea mai apropiată ieșire.

3. „Închinați” un pahar de vin… dar să fie neapărat roşu!

S-a demonstrat științific (conform unui studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition), că persoanele care consumă cu moderație vin roșu au concentrații mai mari de acizi grași omega-3 în sînge, aceștia fiind benefici pentru inimă. Polifenolii care se găsesc în vinul roșu pot bloca descompunerea grăsimilor bune, oprind astfel inflamația care duce la apariția bolilor cardiovasculare. Limitați consumul la maximum un pahar pe zi.

4. Mîncați mai puțină carne roșie

Cui nu ii place o friptură bună din cînd în cînd? Dar încercați să limitați consumul de carne roșie la o dată sau de două ori pe lună și în schimb mîncați pește proaspăt. Nu consumați mai mult de 200g de carne roșie pe săptămînă, iar în schimb consumați alimente bune pentru inimă, cum sînt branza tofu și legumele. Introduceți în dietă dovleacul și cartofii dulci care sînt bogate în fibre și vă ajută să mențineți sub control concentrația de zahăr din sînge, s-a demonstrat recent că reduc si tensiunea arterială.

5. Dormiți mai mult!

Pentru a vă menține sănătoși trebuie să dormiți între 6 și 8 ore. Sistemul imunitar slăbește în lipsa somnului, ceea ce poate declanșa o serie de procese inflamatoare și, care sporesc șansele de apariție a bolilor de inimă. De aceea, încercași să vă băgați în pat cît mai devreme, închideți televizorul și stingeți lumina.

6. Rîdeți mai mult, jucați-vă mai mult și fiți mai optimişti

Nu este posibil să fii fericit 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămînă, dar încercînd să ne simțim împliniți cît mai des și lăsînd la o parte resentimentele și stresul ne putem îmbunătăți sănătatea trupului și spiritului. Dacă vi se pare că aveți mai mult decît o stare trecătoare de tristețe sau nemulțumire încercați să consultați un medic specialist. S-a demonstrat că depresia crește concentrația hormonilor de stres care duc la apariția bolilor cardiovasculare. Modalități foarte bune de a vă alunga stresul și de a vă relaxa sînt exercițiile yoga sau meditația. Dar în același timp încercați să vă faceți cît mai mult timp liber, să vă găsiți un hobby, să va jucați cît mai mult cu copiii, sau cu animalele de companie, faceți mișcare în aer liber și bucurați-vă de razele de soare.

7. Spălați-vă bine pe dinți

Da, igiena bucală este direct legată de sănătatea inimii. Bacteriile care rămîn în cavitatea bucală atunci cînd uitați să vă spălați pe dinți pot duce la paradontită, o infecție gravă a gingiilor, care este corelată cu bolile de inimă. Spălați-vă pe dinți pentru a avea dinți sănătoși, o respirație proaspătă și, în general, o sănătate mai bună!

Sursa: frunzaverde.ro