SANSA LUI TANASE

Va sari ca un leu ori va cadea ca o balega?

Primenirea clasei politice a început, totuşi. Pomelnicul se îngroaşă treptat. Nume noi, partide noi. Maia Sandu, Andrei Năstase, Renato Usatîi, Igor Dodon. O speranţă pentru politica moldovenească ar fi fost şi Alexandru Tănase, actualul preşedinte al Curţii Constituţionale (CC). Falnic ca un stejar.  Şcolit, citit, hulit şi iubit. Dar are carismă ca om politic. El vede ce se întîmplă în Moldova. El ştie că Filat este deja la închisoare fără de scăpare. Dar mai ştie, el, Alexandru Tănase,  că la închisoare trebuie să stea şi Plahotniuc. Pentru foarte multe rele făcute acestui popor umilit şi mereu minţit. Furat şi acaparat.

Acum mafia lui Plahotniuc şi cea a preşedintelui Timofti s-au prins în capcana procedurilor constituţionale. Candidatul la funcţia de prim ministru  trebuia desemnat pînă în 14 ianuarie. Ei l-au desemnat pe Filip Ochi de Viezure pe 15 Ianuarie. Astfel, Mafia a călcat cu botforii Legea fundamentală. În duhul spuselor de mai sus, Alexandru Tănase, Marele Străjer al Constituţiei, are şansa să fie Părintele Schimbării Politice din Moldova (doar cam din acest motiv a plecat de la Filat, nu?!, că nu i se permitea să facă Schimbarea) şi să rămînă în istorie. Fiecare om are o şansă mare în istorie. Acum Ea, Marea Şansă, a ajuns în pragul casei lui Alexandru Tănase. Ce va face acest politician şi, totuşi, constituţionalist de formaţie nouă? Va sări ca un leu sau va cădea ca o balegă la vîrful pantofilor lui Plahotniuc?

Acest lucru se va decide mîine, Miercuri, 20 Ianuarie. Mîine, vom vedea dacă Tănase va avea curajul să deschidă marea filă a istoriei acestei ţări. Socialiştii au depus o sesizare la CC privind constituţionalitatea desemnării candidaturii lui Pavel Filip în afara termenului legal, dacă nominalizarea lui Ion Sturza a fost sau nu consumată şi legalitatea formării majorităţii parlamentare de către PD. Acum, Tănase nu trebuie decît să interpreteze Constituţia din perspectiva interesului naţional şi nu al Mafiei. Timofti a tras cu arma în Ora Astrală a RM.

Hai, Tănse! Să te vedem!