Sandu si Năstase, intre sexul neprotejat si salvarea lor politica

Atunci cînd supraviețuirea lor ca politicieni depinde de stabilitatea actualului Guvern

Mihai Conțiu

Maia Sandu și Andrei Năstase sunt cuprinși de cele mai teribile dileme provocate, în fond, tot de ei. Ambii vor demiterea Guvernului Chicu, dar pentru ce? Să revină tot ei într-un Guvern la care au renunțat din neputință, căreia Maia Sandu i-a provocat demiterea din calcule electorale prezidențiale? Chiar și cu Năstase în fruntea lui, tot ei sunt, dar de această dată murdăriți bine și sortiți dispariției politice. Ca să demită Guvernul, au nevoie de voturile deputaților subalterni ai lui Plahotniuc și Șor. Ca să formeze un alt Guvern, fie cu Năstase, fie cu Sandu în frunte, au nevoie de aceleași voturi de la aceleași prostituate politic. Acceptînd o astfel de ”plată în natură” pentru a prelua guvernarea, ținînd cont de situația provocată de pandemie și de apropierea datei alegerilor prezidențiale, o alianță neformală în Parlament a lui Năstase și Sandu cu Plahotniuc (Candu și Șor) echivalează cu dorința nestăpînită a unui bărbat sănătos de a face sex neprotejat cu o prostituată care are certificat medical că suferă de sifilis ori SIDA, amăgindu-se cu gîndul că el poate nu s-o îmbolnăvi.

Din aceste ultime considerente, ei vor și nu prea vor demiterea Guvernului. La un moment dat, Sandu chiar a vocalizat, ”cu gura-i flămîndă”, spunînd că demiterea Guvernului n-ar cam fi oportună. Acum ei au de ales între ”sexul neprotejat” și neparticiparea la demiterea Guvernului. Sandu și Năstase, avînd și liceu la bază, nu aveau cum să nu se fi gîndit și la următoarele două aspect opționale: 1) Dacă Guvernul Chicu rămîne în funcțiune, ei cred că l-ar putea transforma în cal de bătaie electoral în campania pentru alegerile prezidențiale. 2) Dacă preiau ei guvernarea, se compromit iremediabil nu doar prin acceptarea ”sexului neprotejat”, ci și prin aceea că nu vor fi capabili să preia de la Guvernul Chicu aceleași competențe responsabile în monitorizare și combaterea pandemiei, fapt pentru care pot ajunge rapid în ”cimitirul politic”.

În consecință, raționînd cu obiectivitate, constatăm că supraviețuirea politică măcar la nivelul de acum a lui Năstase și Sandu depinde de stabilitatea Guvernului Chicu. Tocmai prin asta i-ar da lui Plahotniuc o lovitură cumplită, incalculabilă. Deputații cumpărați inutil vor rămîne cu milioanele încasate, iar Plahotniuc și Șor n-o să le mai poată recupera. Pe de altă parte, după ce procurorii vor administra suficiente probe, de ce să nu ne gîndim la perspectiva legală prin care toate magazinele sociale ale lui Șor, toate parcurile făcute, toate străzile asfaltate și toate satele iluminate nocturn sub umbrela Partidului Șor să fie trecute în contul Statului de la care el a furat banii ca să finanțeze toate acestea.

Cu socialiștii și cu Dodon, Năstase și Sandu nu au decît să se lupte politic în campaniile electorale. Acum depinde doar de ei ca să aleagă între sexul neprotejat și supraviețuirea politică!