SANCTIUNILE IMPOTRIVA RUSIEI SI IRANULUI FAVORIZEAZA TERORISMUL

Ministerul de externe din Rusia a condamnat noile sancțiuni anunțate de SUA împotriva unor organizații și persoane fizice din Rusia și Iran. SUA își motivează decizia prin presupunerea că cele două țări ar furniza petrol Siriei. Kremlinul a calificat sancțiunile respective drept o susținere indirectă a terorismului, deoarece anume Siria, cu ajutorul Rusiei și Iranului, luptă cu multiple grupări teroriste din regiune.

După cum afirmă publicația Financial Times, ministerul rus de externe a reacționat cu o declarație specială la decizia ministerului de finanțe al SUA de a introduce sancțiuni suplimentare. În document, în particular, se subliniază că insistența funcționarilor americani de a acuza Rusia și Iranul pentru livrarea de petrol în Siria, în timp ce aceasta deja de 8 ani luptă cu terorismul, denotă o susținere evidentă a teroriștilor și insurgenților din regiune.

Ministrul finanțelor din SUA Steven Mnuchin, care periodic acuză Rusia și Iranul de toate păcatele, a declarat că noile sancțiuni sînt determinate de faptul că ”anumite persoane și organizații din Rusia și Iran, prin anumite scheme tenebre, la modul indirect contribuie la consolidarea regimului dictatorial al lui Assad”. În plus, potrivit ministrului, sancțiunile mai sînt determinate de ”anumite măsuri distructive întreprinse de Iran în regiune”.

Asumîndu-și rolul de poliție internațională, funcționarii ministerului de finanțe din Washington mai afirmă că Rusia, la modul ilegal, livrează petrol în Siria. Potrivit lor, Rusia se mai face vinovată și de colectarea mijloacelor bănești în favoarea lui Assad.

Reprezentanții oficiali ai Ministerelor de externe din Rusia și Iran au condamnat noile sancțiuni. Reprezentantul oficial al Ministerului de externe din Iran, Bakhram Kasemi, a subliniat că ”sancțiunile respective reprezintă un abuz evident, care nu doar că este lipsit de motivație juridică, ci și de logică elementară”. El și-a exprimat speranța că mai devreme sau mai tîrziu absurditatea acestor măsuri va fi înțeleasă și de funcționarii de la ministerul de finanțe american.

După Khorasan, Iran