SANCTIUNILE ANUNTATE DE RUSIA POT FI CATASTROFALE PENTRU UCRAINA

Sancțiunile anunțate de Kremlin în raport cu Ucraina pot falimenta această țară. Pînă în prezent, în pofida politicii antirusești promovate, Ucraina cumpără din Rusia resurse energetice și exportă o bună parte de producție. Ținînd cont de aceste circumstanțe, anume Rusia poate dăuna cel mai mult Ucrainei.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care vizează măsuri economice speciale pe care Moscova le va aplica Ucrainei.

În primul rînd, Rusia, în pofida unor scăderi în comerțul extern, rămîne un partener comercial foarte important pentru Kiev. În perioada ianuarie – august 2018 Ucraina a exportat mărfuri în Rusia în valoare de 2448 milioane de dolari și a importat în valoare de 5094 milioane dolari. Este important faptul că anume Rusia a fost întotdeauna consumatorul de bază al mărfurilor ucrainene. Dar acest lucru mai înseamnă că anume Rusia poate aplica sancțiunile cele mai dureroase. Pierderea pieței rusești ar fi foarte greu de compensat, poate chiar imposibil.

Este cunoscut faptul că în cazul sancțiunilor au de pierdut ambele părți. Din acest motiv, sancțiunile se aplică treptat, pentru ca ambele state să poată înlocui țara-exportatoare. Însă în situația actuală, cînd pe prim-plan se conturează lupta politică, în special în legătură cu alegerile rezidențiale, Rusia poate reduce drastic comerțul cu Ucraina.

În general, pot fi evidențiate cîteva direcți, deosebit de sensibile pentru Ucraina. Astfel, Rusia menține tendința de reducere maximală a tranzitului de gaz prin teritoriul Ucrainei. Serviciul de tranzitare a gazului prin teritoriul Ucrainei îi dădea Kievului circa 3 miliarde de dolari anual. Fără acești bani Ucraina riscă să aibă probleme bugetare imense, devine real pericolul devalorizării hrivnei și al catastrofei economice. Spre sfîrșitul anului 2019 contractul dintre Gazprom și Naftogaz expiră, dar va fi și finalizată construcția Nord Stream-2 și a conductei din Turcia.

De asemenea, Ucraina este foarte dependentă de combustibilul rusesc pentru stațiile nucleare. În plus, se apropie iarna, iar Kievul în mod tradițional procură cantități mari de cărbune din Rusia. Limitarea livrărilor poate da peste cap mai mute sectoare din economia ucraineană.

Merită de menționat faptul că ucazul lui Putin presupune și aplicarea de sancțiuni persoanelor fizice și celor juridice. Astfel, este posibil să fie limitate investițiile oligarhilor ucraineni în Rusia, blocarea conturilor bancare sau chiar confiscarea activelor ucrainene de pe teritoriul Rusiei. În plus, Kremlinul poate renunța la muncitorii din Ucraina, ceea ce ar fi o catastrofă socială pentru multe familii ucrainene.

După UNIAN, Ucraina