SANCTIUNILE AMERICANE PENTRU “NORD STREAM 2” SINT ABSOLUT INACCEPTABILE

Amestecul Statelor Unite în evoluția proiectului ”Nord Stream 2” a mers prea departe. Guvernul federal al Germaniei ar trebui să impună anumite limite clare și să nu cedeze presiunilor sau influenței americane.

Poziția guvernului de la Washington referitor la construcția noului gazoduct baltic ”Nord Stream 2” este cunoscută demult: președintele american Donald Trump îl consideră un instrument periculos, cu ajutorul căruia Rusia va continua să exercite presiuni asupra Ucrainei. Totodată, în acest mod Moscova își va lărgi influența asupra Europei.

Poziția lui Trump poate fi înțeleasă, dar nu și acceptată. Pentru că în procesul de împotrivire la implementarea proiectului ”Nord Stream 2” Statele Unite au mers prea departe: ambasadorul SUA la UE Richard Grenell a trimis scrisori companiilor BASF și Uniper, companii care și-au anunțat intenția de a participa la finanțarea proiectului. În aceste scrisori ambasadorul a amenințat deschis agenții economici cu sancțiuni. Acest lucru este inacceptabil din toate punctele de vedere, mai ales diplomatic. Guvernul german ar trebui să traseze anumite frontiere, ”linii roșii”, pentru a se proteja de o influență externă exagerată.

Proiectul ”Nord Stream 2”, ca orice document sau plan, trezește discuții. Pe de o parte, sînt absolut corecte argumentele companiilor care susțin necesitatea construcției gazoductului ce va asigura garantat livrarea de gaze în Europa. Volumul gazului extras din Marea de Nord este în permanentă scădere și Europa inevitabil va trebui să importe tot mai mult din Rusia. Alternativă, în momentul de faţă, pur și simplu nu există.

Pe de altă parte, putem să înțelegem neliniștea locuitorilor din Europa de Est, și în primul rînd a ucrainenilor, care se tem de noi presiuni politice în cazul în care Ucraina nu va mai fi țara prin care tranzitează gazul.

Însă decizia privind necesitatea economică a gazoductului trebuie să fie luată în primul rînd de companiile participante la finanțarea lui. Chestiunea privind justificarea politică a “Nord Stream 2” urmează să fie examinată de guvernul german – dacă dorește și cu alte guverne europene și nu trans-atlantice.

Dacă însă statele europene vor ajunge la concluzia că acest gazoduct favorizează prea mult Rusia, Comisia Europeană poate lua anumite măsuri. Însă atît guvernul german, cît și Comisia Europeană nu trebuie să accepte implicarea SUA în această problemă. Iar amenințarea cu sancțiuni este absolut inacceptabilă!

După Handelsblatt, Germania