Salariile ramin la fel, dar preturile cresc alarmant

În luna Iulie mai multe produse alimentare s-au scumpit. Potrivit Biroului Naţională de Statistică, în a doua lună din Vară, față de prima, preţul ouălor de găină a crescut cu 22,8%, al fructelor proaspete - cu 3,8%, iar al laptelui integral – cu 1,1%. Datele statistice mai arată că au scăzut prețurile la cartofi – cu 31,5%, la fructe de livadă sîmburoase – cu 25,9%, iar la legume proaspete – cu 11,3%.

Recent echipa Sputnik Moldova a fost la piață pentru a se convinge că prețurile într-adevăr ”au explodat”. La tarabele cu fructe și legume nu era foarte multă lume, semn că oamenii au cam renunțat să-și facă cumpărăturile în piețe. Reporterul a discutat cu precupeții și cu producătorii agricoli care își vindeau marfa în piață. Printre tarabe erau mai mulți pensionari decît tineri. Iar pungile acestora nu erau pline. Abia de le ajungeau banii să cumpere cîte 3 cartofi, o ceapă și cîte un morcov.

”Legumele sunt foarte scumpe pentru un pensionar care primește foarte puțin. E greu, foarte greu. Chiar unei bunici i-am oferit 2 lei pentru că nu-i ajungea să cumpere un kilogram de ceapă”, spune o femeie care își făcea cumpărăturile la piață.

Precupeții au mai spus că o altă cauză a creșterilor exagerate a prețurilor este și faptul că oamenii au pierdut foarte mulți bani în sezonul strugurilor și a merelor. Atunci erau nevoiți să-și vîndă strugurii pe nimic. Astfel, agricultorii au majorat prețurile la produsele de sezon pentru a-și acoperi cheltuielile.

”De asta că oamenii au pierdut foarte mult la poamă și la mere și își răscumpără munca prin producția aceasta care a mai rămas. Cumpără lumea cîte jumătate ce kilogram, două bucățele de un borș, de o supă. Oamenii au de lucru pe deal, nu au bani ca să facă lucrările. Poama au dat-o cu 2 lei. De asta oamenii au scumpit producția – să își poată munci pămînturile ”, spune o femeie care vinde în piață.

Sursa: Sputnik.md