„SAH SI MAT”: ITALIENII AU RECUNOSCUT INCA O VICTORIE A LUI PUTIN ASUPRA SUA

O populară publicaţie italiană indică că Rusia este o supraputere, în stare să asigure împăcarea între diverse grupări. După părerea europenilor, Vladimir Putin a reuşit să rejoace SUA în Afganistan.

Jurnalistul italian Lorenzo Vita într-un articol pentru publicaţia Gli Occhi Della Guerra a indicat că după un crîncen război din Afganistan, cînd URSS nu s-a amestecat în situaţie, SUA au început conflictele cu Taliban, organizaţie teroristă interzisă în Rusia. Specialistul a menţionat că atunci SUA a fost instigatorul unui război de durată, care ia vieţi de oameni şi pînă în prezent.

După cum a explicat Vita, iniţial şi anume din 2012, partea rusă a susţinut coaliţia occidentală, însă criza din Siria şi apariţia organizaţiei teroriste ISIS, interzise în Rusia, au schimbat multe lucruri. Noul pericol a devenit un motiv pentru ca Rusia să încerce să stabilească un dialog cu talibanii. După cum susţine jurnalistul italian, întorcîndu-se în Afganistan, Moscova pune „şah şi mat” Statelor Unite. Lorenzo Vita a explicat că în acest context Rusia a mers la negocieri, ceea ce partea americană aşa şi n-a făcut în tot acest răstimp.

În articol se mai afirmă că diplomaţia deja a reuşit să fie o carte de vizită a Rusiei în chestiuni ce ţin de relaţiile cu ţările din Orientul Apropiat. Potrivit expertului, Vladimir Putin este un lider al unui stat care este în stare să obţină armistiţii între grupări.

După cum a subliniat ziaristul, anume în aceasta constă puterea principală a Moscovei. În acest caz Occidentul apare ca un „semănător al haosului”, care nu este în stare să prezinte vreo oarecare strategie cu tendinţă de viitor. Rusia însă este calificată ca o parte care poate evalua situaţia în general şi apreciază problemele în profunzime. Un asemenea stat este în stare să găsească soluţii pentru conflicte dureroase.