S-A STINS DIN VIATA CRITICUL SI ISTORICUL LITERAR ELENA TAU

Criticul și istoricul literar Elena Țau, doctor în filologie, conferențiar universitar la Universitatea de Stat din Moldova (USM) s-a stins din viață la vîrsta de 74 de ani, informează Moldpres.

Anunțul a fost făcut public pe o rețea de socializare de către decanul Facultății de Litere a USM, Adriana Cazacu. ”Cu profundă durere, anunțăm trecerea în neființă a distinsei noastre colege Elena Țau, doctor în filologie, conferențiar universitar, care aproape cinci decenii a activat în cadrul Facultății de Litere a Universității de Stat din Moldova. E o pierdere irecuperabilă pentru întreaga comunitate academică din Republica Moldova. Amintirea ei va rămîne pentru totdeauna în inimile noastre. Dumnezeu s-o odihnească cu drepții!”, a scris Adriana Cazacu.

Elena Țau s-a născut la 12 iulie 1946 în satul Cuhureștii de Sus, raionul Florești. Și-a făcut studiile la Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova (1964-1969), doctorantura la aceeași instituție (1969-1972). Din 1972 a fost lector, lector superior, conferențiar universitar la Catedra de literatură română și teorie literară a Universității de Stat din Moldova.

Primele publicații i-au apărut în anii 1969-1972, la început în culegeri colective, iar mai apoi în revistele ”Limba și literatura moldovenească”, ”Nistru”, ”Revista de lingvistică și știință literară” etc.

În 1974, susține teza de doctorat cu tema ”Aspecte ale convenționalului artistic în proza scurtă moldovenească contemporană”, pe care a publicat-o în 1980.

Elena Țau s-a ocupat de analiza textului literar, editînd culegerea ”Analize literar-stilistice (1986). S-a preocupat și de poetică, versificație și naratologie.