S-A STINS DIN VIATA ACTORUL MIHAI VOLONTIR

Actorul de teatru şi cinema Mihai Volontir s-a stins din viaţă pe 15 septembrie, la vîrsta de 81 de ani.

Actorul se afla de mai bine de două luni în secţia de terapie intensivă a Spitalului Republican din Chişinău, unde a fost transferat de la spitalul din Bălţi.

Mihai Volontir s-a născut la 9 martie 1934, în comuna Olişcani, judeţul Orhei, astăzi raionul Şoldăneşti. A absolvit Şcoala pedagogică din raionul Orhei (1954). După absolvire a fost numit în calitate de director al căminului cultural din Lipceni, raionul Rezina.

Din 1957 este actor la Teatrul Naţional „V. Alecsandri” din Bălţi, unde a debutat în spectacolul „Chiriţa în Iaşi” în rolul Surugiului, devenind în scurt timp principalul interpret al unor personaje de prim-plan.

Din 1967 se produce cu succes în numeroase pelicule cinematografice din spaţiul ex-sovietic şi din Spania, Polonia, Germania, Cehoslovacia, Ungaria, Bulgaria şi Argentina.

În cei 57 de ani de activitate, Mihai Volontir a realizat peste 120 de roluri în teatru şi film. Rolul lui Budulai din „Țiganul” i-a adus celebritate actorului în lumea întreagă.

Mihai Volontir a fost deputat în primul Parlament, votînd la 27 august 1991 Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova.

Este unul dintre primii cavaleri ai „Ordinului Republicii”. A fost distins cu Premiul de Stat al RSSM şi cu Premiul de Stat al Federaţiei Ruse „Fraţii Vasiliev”. În anul 2000, Mihai Volontir a fost desemnat de către Academia de Ştiinţe a Moldovei drept cel mai bun actor al secolului XX din cinematografia moldovenească.

La 30 aprilie 2009, cu ocazia celei de-a 75-a aniversări, lui Mihai Volontir i s-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, pentru succesele obţinute în dezvoltarea artei teatrale şi cinematografice.

Pe 16 septembrie, sicriul cu corpul neînsufleţit al artistului va fi depus la Catedrala „Sfînta Teodora de la Sihla”. Mihai Volontir va fi înmormîntat joi, 17 septembrie, la Cimitirul Central din strada Armenească din Chişinău.

Sursa: Moldpres