S-A DECLARAT RĂZBOI CORUPŢIEI

Vama Leuşeni a fost blocată din cauza unor percheziţii

Mai multe mijloace de transport au fost blocate în dimineaţa zilei de ieri în vama Leuşeni, din cauza unor acţiuni de urmărire penală la ambele puncte de trecere a frontierei Leuşeni-Albiţa.

Potrivit serviciului de presă al vămii, percheziţiile au fost efectuate de reprezentanţi ai Poliţiei de Frontieră, ai Serviciului Vamal, Centrului Naţional Anticorupţie, precum şi reprezentanţi ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul MAI al României, care pe parcursul a cîtorva luni au documentat mai multe acte de corupţie în care ar fi implicaţi funcţionari ai Poliţiei de Frontieră şi ai Serviciului Vamal.

Conform unui post de televiziune din România, vameşii români ar fi ajutat pe cei moldoveni să treacă ilegal ţigări de contrabandă din stînga în dreapta Prutului.

În prezent, acţiunile de investigaţii au fost finalizate, activitatea punctului de trecere fiind reluată. Vameşii suspectaţi de corupţie urmează a fi reţinuţi.

32 DE OFIŢERI VAMALI ŞI ANGAJAŢI AI POLIŢIEI DE FRONTIERĂ AU FOST REŢINUŢI

19 colaboratori ai Serviciului Vamal şi 13 angajaţi ai Poliţiei de Frontieră de la punctul de trecere Leuşeni au fost reţinuţi pentru acte de corupţie. Anunţul a fost făcut ieri seara de şeful Direcţiei urmărire penală, Bogdan Zumbreanu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit lui Zumbreanu, în dimineaţa zilei de 22 octombrie au avut loc 27 de percheziţii în birourile angajaţilor vamali şi 53 de percheziţii la domiciliile acestora. Drept urmare, a fost depistată valută de zeci de mii de euro şi dolari.

„Pentru a extorca banii, ofiţerii moldoveni colaborau cu omologii lor români, trecînd ilegal diferite mărfuri din spaţul UE, dar şi invers", a declarat Eduard Harunjen, procuror pentru misiuni speciale în cadrul Procuraturii Generale.

Acţiunile de urmărire penală au demarat acum şase luni. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, vameşii şi poliţiştii de frontieră riscă pînă la 10 ani de închisoare, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii.

Surse: Moldpres