RUSII SPRIJINA SANCTIUNILE ANUNTATE DE PUTIN

În Rusia, după introducerea sancțiunilor de răspuns (interzicerea importului din SUA și Europa a unor mărfuri) s-a dezvoltat mult industria producătoare de cașcaval, carne de vită și de porc. Iar producția cerealieră a atins un nivel record.

Din momentul în care, în 2014, Occidentul a anunțat sancțiuni economice contra Rusiei, iar Vladimir Putin a instituit contra-sancțiuni, cașcavalul – sau absența lui – a devenit un fel de indiciu al relației dintre Moscova și UE.

Mai întîi au apărut zvonuri despre dispariţia de pe rafturile magazinelor a unor soiuri elvețiene și franceze de cașcaval. După care se vorbea despre arestarea unor partide de delicatese, despre specialiști străini, cu valizele pline de mărfuri, sau despre angajați ai ambasadelor, cu bagaj diplomatic suspect și calități morale dubioase.

Astăzi, însă, presa povestește despre oamenii locali întreprinzători, cum ar fi Oleg Sirota, care s-a folosit de un anumit deficit de pe piață pentru a dezvolta o industrie lactată de perspectivă. Bărbosul producător de cașcaval acum este vestit nu doar prin faptul că a captat atenția publicului în timpul unui reportaj televizat de la ședința Clubului ”Valdai”, ci și prin cașcavalul numit ”Vladimir Putin”.

”Vreau să vă mulțumesc pentru sancțiuni, - i-a spus Sirota președintelui rus mirat. – Cașcavalul nostru e mai gustos și mai ieftin. Acum avem de gînd să începem exporturile. Anul viitor vor tremura Viena, Berlinul și Parisul din cauza cașcavalului nostru. Vă asigur, există deja înțelegeri asupra exportului!”, a spus Sirota și a adăugat că anume el a asigurat echipa franceză cu cașcaval în timpul campionatului mondial de fotbal, care a avut loc în 2018 în Rusia.

Industria cașcavalului nu este singura din Rusia care a cunoscut o creștere bruscă, cauzată de sancțiuni. A crescut semnificativ producerea cărnii de vită și de porc, care anterior provoca doar glume. Astăzi cele mai prestigioase restaurante din Moscova cu o anumită mîndrie popularizează mîncărurile din carnea locală. Iar în 2017 producția de cereale a atins cel mai înalt nivel din întreaga istorie.

Relația dintre Rusia și Europa rămîne importantă: în anul 2017 Rusia a importat producție europeană în valoare de 79,6 miliarde de euro, din care jumătate a constituit aparataj. Întrebarea care vine în context este dacă vor putea celelalte domenii industriale să copieze ”modelul cașcavalului”, adică, să înlocuiască deficitul de producție importată prin propria marfă.

După The Financial Times, Marea Britanie