RUSII NU VOR DEMOCRATIE, EI VOR UN LIDER PUTERNIC

Rusia nu poate ierta NATO pentru Serbia

Occidentul deseori se întreabă: „De ce Vladimir Putin se bucură de o popularitate enormă? El doar a dăunat economiei Rusiei. El a strangulat presa liberă. El a distrus opoziţia politică. Noi nu înţelegem!”. Oricine gîndeşte astfel, riscă să fie acuzat de neînţelegere a istoriei. Circumstanţele popularităţii lui Putin au apărut 16 ani în urmă.

Geneza puterii d-lui Putin este în intervenţia forţelor NATO în fosta Iugoslavie. E adevărat că Slobodan Milosevic a promovat o politică de teroare în unele provincii ale Iugoslaviei. El a folosit presa pentru a denigra anumite grupări etnice, le-a acuzat de fascism pentru a justifica folosirea puterii. E o situaţie cunoscută, nu? El închidea ochii la genocid, şi chiar susţinea anumite grupări în Kosovo. În anul 1999 NATO a început campania de bombardare a Iugoslaviei.

În timpul preşedinţiei lui Elţin, Rusia a fost un oponent consecvent al acţiunilor NATO. Mai mult ca atît, în Consiliul de securitate ONU, Rusia a recurs la dreptul de veto asupra intervenţiei militare NATO. Însă americanii nu au ţinut cont de acest fapt. Campania kosovară a devenit prima, la care au recurs americanii, fără a avea acordul ONU.

Elţin a recunoscut cîndva că a dat indicaţii forţelor strategice să îndrepte rachetele asupra acelor ţări care vor participa la bombardarea provinciei Kosovo. „Le-am spus celor de la NATO, americanilor şi germanilor: nu ne împingeţi spre o acţiune militară, căci va fi inevitabil război european, sau posibil, chiar mondial”, a spus Elţin în cadrul unui interviu acordat televiziunii ruse.

Însă, din păcate, Rusia a fost umilită. NATO a continuat să bombardeze fostul stat-satelit al Uniunii sovietice. Rusia nu putea face nimic. Forţele ei armate în acea perioadă erau slăbite.

Putin a însuşit această lecţie foarte bine. El a cîştigat primul şi al doilea război cecen într-un mod foarte dur, dar eficient. El a înţeles că ruşii au nevoie de un lider puternic, care va întoarce Rusiei statutul de imperiu. El a restructurat forţele armate, a aşteptat momentul potrivit şi l-a folosit, anexînd Crimeea. Printr-o singură mişcare hotărîtă Putin a atins sufletul ruşilor, care se simţeau înjosiţi. Anume din acest motiv ruşii vor ierta şi se vor împăca cu lipsuri şi dificultăţi economice şi vor renunţa la orice tendinţe democratice. Ei nu vor democraţie, ei vor un lider puternic.

După "The Washington Times"