Rusia urmeaza sa bruieze satelitii americani

Rusia intenţionează să recurgă la toate mijloacele de care dispune la ora actuală pentru a bruia sateliţii americani care supraveghează teritoriul Federaţiei Ruse, informează Vineri portalul rusesc Avia.pro, specializat pe probleme militare, potrivit agerpres. Bruiajul va fi efectuat inclusiv prin mijloace de război electronic (REB), conform canalului mediat citat, care susţine că Moscova intenţionează să facă inaccesibil întregul teritoriu al Federaţiei Ruse pentru sateliţii de supraveghere ai SUA.

Unii experţi ruşi atrag atenţia asupra riscurilor utilizării mijloacelor de război electronic la bruierea directă a aparatelor spaţiale, avertizînd că aceasta ar putea provoca scoaterea lor din funcţiune, ceea ce ar duce la o nouă spirală a tensiunilor în relaţiile Rusiei cu SUA, potrivit portalului citat.

Relaţiile dintre Rusia şi SUA s-au deteriorat sensibil după ce Washingtonul, în baza datelor oferite de serviciile de informaţii americane, a acuzat Moscova de amestec în alegerile prezidenţiale din 2016 din Statele Unite şi de ingerinţă în Ucraina: anexarea Crimeii şi acordarea de ajutor militar rebelilor separatişti din Donbas. Profunde divergenţe între cele două părţi au dus la încetarea în 2019 a Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), din 1986, ceea ce a generat temeri privind relansarea cursei înarmării.