Rusia testeaza un scut anti-racheta care ”il depaseste cu mult” pe cel de la Deveselu care ”il depaseste cu mult” pe cel de la Deveselu

Serviciul de presă al Ministerului Apărării din Federaţia Rusă a anunţat, Joi, testarea unei rachete interceptoare pentru sistemele de apărare anti-rachetă. Testul a avut loc pe poligonul Sari-Şagan din Kazahstan şi s-a încheiat cu succes. Este vorba de un sistem similar celui american, Aegis Ashore, instalat în România, la Deveselu. Andrei Pridohko, comandant adjunct al Apărării Anti-aeriene şi Anti-rachetă, a precizat că testele au început în Februarie. Potrivit oficialului, capacităţile operaţionale ale rachetei – raza de acţiune, precizia şi fiabilitatea – „le depăşesc cu mult pe cele ale sistemelor similare care sunt utilizate în clipa de faţă”.

Potrivit experţilor americani citaţi de Defense News, ar putea fi vorba de o variantă modernizată a sistemului A-135, folosit în perioada sovietică. Acestea ar putea fi echipate şi cu focoase nucleare de putere mică, care să explodeze în aer, distrugînd rachete inamice, o abordare complet diferită de cea folosită de sistemele anti-rachetă americane, care mizează pe precizie.! (Sursa: TASS)