RUSIA SI UE: CUI APARTIN STATELE PARTENERIATULUI ESTIC?

Bruxelles-ul, prin așa-numitul Parteneriat estic vrea să atașeze Ucraina, Belarus și alte state, pe care Rusia le consideră la modul firesc, propria sferă de influență. Există un progres în eforturile UE, dar există și o dilemă.

Deja mai mult de opt ani Uniunea Europeană încearcă să scoată de sub influența Rusiei partenerii estici. Concepția așa-numitului Parteneriat este simplă: susținere financiară contra unor asemenea cedări, ca bunăoară abolirea regimului de vize. Dar și obligațiunea statelor vizate să promoveze anumite reforme, deseori cu caracter pronunțat antisocial.

Numai în ultimii patru ani Bruxelles-ul a oferit 2,8 miliarde de euro în calitate de ajutor financiar. ”Această vecinătate este strîns legată de propria noastră securitate”, a explicat recent cancelarul german, Angela Merkel.

Pînă la urmă, trebuie de recunoscut că este o luptă politică dură a UE contra Moscovei. Pe de altă parte, Occidentul face totul ca să nu provoace Rusia. Din acest motiv, asemenea țări ca Ucraina, Georgia, Moldova, Armenia și Belarus nu au nici o perspectivă în viitorul apropiat să obțină statutul de membru al UE. Chiar dacă statele respective în ultimul timp s-au apropiat mult de Occident, ele sînt departe de a oferi un model de democrație. În context, comisarul UE pentru politica de vecinătate, Johannes Hahn, a menționat că lupta împotriva corupției trebuie să fie mult mai serioasă, decît se imită în statele indicate.

Reacția Moscovei la dubla politică a UE privind parteneriatul estic a fost crearea Uniunii Euro-Asiatice, la care deja a aderat Armenia și Belarus.

Însă nici statele-membre ale UE nu au o poziție comună asupra așa-zisului Parteneriat estic. Iar după realipirea Crimeii, între țările UE s-a produs o ruptură principială. Unele țări, cum ar fi Italia, Austria, Grecia, Cipru și Ungaria tind spre dialog și colaborare, pe cînd celelalte, mai „occidentale”, se autoizolează. Luînd în considerare divergențele atît de principiale, se poate afirma că „Parteneriatul estic” este un cadavru politic.

După Die Welt, Germania