RUSIA SI SUEDIA: A SOSIT TIMPUL PACII

”Acum este cel mai potrivit moment pentru a încheia pacea, nu doar pe cîmpul de luptă, ci și în capetele noastre”, a scris Ambasadorul Rusiei în Suedia, Victor Tatarințev pe o rețea de socializare. Potrivit diplomatului, o Suedie neutră ar garanta o colaborare convenabilă, indiferent de conjunctura politică și ar deveni un bun exemplu pentru toată lumea.

În prezent, însă, în Suedia se simte o oarecare frică față de ruși. A devenit chiar o modă de a demoniza Rusia și în toate cazurile a da vina pe Kremlin.

Explicația se regăsește la mijlocul anilor 90, cînd după destrămarea Uniunii Sovietice, Moscova a îndeplinit sîrguincios toate angajamentele internaționale, iar mai mulți politicieni occidentali nu au putut să depășească ”complexul învingătorului” , continuînd să se mențină pe aceleași stereotipuri ideologice. A apărut și o situație paradoxală, atunci cînd NATO nu doar că nu a urmat exemplul țărilor Tratatului de la Varșovia, ci dimpotrivă, și-a lărgit hotarele.

Rezultatul este evident. Orice stat, părerea căruia este ignorată, este nevoit să-și protejeze interesele vitale. Iar politicienii occidentali au acuzat Rusia, care, chipurile ar amenința securitatea europeană.

Dar cum a procedat Europa, cînd NATO și SUA au bombardat Serbia fără nici un fel de ”referendumuri naționale” și au proclamat Kosovo drept ”stat independent”? Cu ce se ocupau atunci acei politicieni ”principiali” și ce s-a ales din teoriile lor privind drepturile omului și prioritatea legii?

În prezent, în pofida criticilor occidentale, se observă o ameliorare a relațiilor. Rusia a fost vizitată de ministrul de externe al Suediei Margot Wallström, de ministrul însărcinat cu afacerile Uniunii Europene Ann Linde, iar între ministerele apărării celor două țări funcționează o linie directă. Schimbul de mărfuri între Rusia și Suedia a crescut, de la începutul anului 2017 cu 35 la sută. Însă nu putem, deocamdată vorbi despre valorificarea plenară a relațiilor bilaterale, pentru acest lucru e nevoie de depășit barierele artificiale. E timpul de a încheia pacea, nu doar pe cîmpul de luptă, ci și în capetele acelor politicieni, care acuză Rusia de toate relele.

După Dagens Industri, Suedia