RUSIA SI SUA: EXPERIENTA „RAZBOAIELOR MICI”

Unitatea de aviaţie militară rusă din Siria, împreună cu detaşamentele anti-aeriene şi cu destinaţie specială, în colaborare cu guvernarea din Damask, ar trebui să schimbe soarta războiului din Orientul apropiat. Se vor adeveri oare calculele Moscovei? Istoria, ca de obicei, oferă lecţii importante.

Siria este cea mai mare intervenţie a Rusiei peste hotarele URSS din timpul Afganistanului. Această intervenţie denotă o nouă calitate a politicii externe ruseşti. Spre deosebire de condamnarea pasivă şi propaganda diplomatică ineficientă (cum a fost atitudinea Moscovei faţă de intervenţiile SUA în Iugoslavia şi Iraq), de data asta Rusia este determinată să aplice armele împotriva aliaţilor americani. În cazul dat, aceştia sînt grupările sunnite, care luptă cu Assad.

Regimul de la Damask se ţinea în mare parte pe livrările de armament rusesc, iar în 2015 s-a pomenit pe marginea prăpastiei. În mîinile lui rămînea capitala şi un mic litoral. Astăzi pentru acest regim luptă aviaţia rusă.

Pentru Rusia şi SUA războiul din Siria este un „război mic”. Istoria ne aminteşte că SUA deseori terminau războaiele mici cu remiză sau pierdere: Coreea – remiză, Vietnam – pierdere, Afganistan şi Iraq – remiză cu minus. Războaiele din Etiopia, Somali, Angola şi Mozambic aliaţii SUA le-au pierdut sateliţilor sovietici.

Rusia a şi pierdut, dar şi a cîştigat „războaiele mici”. Marşul Armatei roşii spre Polonia s-a terminat cu înfrîngere, iar micul conflict cu Japonia în 1930 – cu succes. Victoria în războiul cu Finlanda (1939 - 1940) a costat scump. Aliaţii URSS au pierdut războiul civil din Spania, iar intervenţia în Ungaria şi Cehoslovacia au consolidat poziţiile Moscovei.

Aşadar, cum rămîne cu Siria? Lipsa unei strategii clare, implicarea politicienilor în funcţiile generalilor, dificultăţile în conducerea coaliţiei împotriva statului islamic (în care luptă reprezentanţi ai peste 60 de ţări!), reducerea bugetului militar - toate acestea pun la îndoială o implicare victorioasă a SUA în acest conflict.

Pe de altă parte – un contingent militar redus din partea Rusiei, de asemenea nu conferă mult optimism. O victorie rapidă nu va avea nimeni.

Sursa: "Voice of America", SUA