RUSIA SI SANCTIUNILE: NATO A DEVENIT O PIEDICA PENTRU EUROPA

Atît pentru Rusia, cît și pentru majoritatea statelor din Europa ar fi benefic să se debaraseze de sancțiunile economice impuse Rusiei și să relanseze relațiile economice. Însă lucrurile nu sînt atît de simple. Majoritatea statelor europene fac parte nu doar din Uniunea Europeană, ci și din NATO. Iar Alianța Nord-Atlantică este condusă de oameni care nu ratează nici o ocazie de a anunța că Rusia este un dușman. Astfel, NATO a devenit un inconvenient serios pentru Europa.

În multe cercuri politice din UE se vorbește despre sancțiuni ca despre un nod care trebuie odată și odată dezlegat, pentru a relua relațiile comerciale normale.

Sancțiunile economice împotriva Moscovei, aplicate în anul 2014 după realipirea Crimeii, au lovit simțitor în acele state (inclusiv în Italia), care mențineau cu Rusia relații comerciale strînse. În consecință, schimbul de mărfuri ruso-italian a scăzut pînă la 27%, iar volumul importului a scăzut de la 14 miliarde de euro în anul 2015 la puțin peste 9 miliarde în anul 2017. Toate acestea fac ca politicienii italieni tot mai des vorbesc despre sancțiuni ca despre ceva inutil și dăunător.

Abolirea sancțiunilor ar aduce beneficii atît Italiei, cît și Rusiei, însă problema ține de întreaga Uniune Europeană și depășește cadrul unor relații strict comerciale. Destrămarea Uniunii Sovietice și privatizarea care a urmat a deschis ușile pentru multe instituții financiare. Aceste lucruri s-au întîmplat pe timpul lui Boris Elțin, care a permis unei haite de kneji să transforme economia națională în rezervații de vînătoare. În acele condiții ar fi fost extrem de greu de a stabili cu Rusia relații comerciale de lungă durată.

Ulterior, aproape toți oligarhii au părăsit scena politică, iar interesul comun al Rusiei și Uniunii Europene este să folosească suplimentarea reciprocă a economiilor. Și această problemă nu poate fi numită una strict comercială. Europa ar putea livra Rusiei tehnologii avansate, iar industriașii italieni ar stimula dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii.

Din păcate, acest lucru nu se întîmplă, pentru că Statele Unite au decis să includă în NATO toate statele care anterior făceau parte din blocul sovietic. Bineînțeles că aceste țări, după experiența comunistă, aveau nevoie de un nou context politic. Însă NATO nu e doar o alianță politică. Este o alianță creată pentru operațiuni militare, condusă de oameni care văd în Rusia un dușman. Astfel, NATO a devenit o piedică în calea UE spre relații economice cu Rusia, relații de care ambii au nevoie.

După Corriere della Sera, Italia