RUSIA SI CHINA VOR DEZVOLTA ORIENTUL INDEPARTAT

Rusia și China demonstrează aptitudini de colaborare în scopul dezvoltării Extremului Orient, precum și în regiunea asiatică a Oceanului Pacific. Recent, președintele Chinei a sosit la Vladivostok pentru a examina împreună cu omologul rus, Vladimir Putin, chestiuni ce țin de dezvoltarea regiunii. Premierul japonez și cel al Coreii de Sud de asemenea s-au alăturat forului economic estic. Ministrul comerțului Suresh Prabhu a condus delegația din India. Potrivit comentatorilor, acest lucru denotă o nouă etapă de apropiere dintre New Delhi și Moscova. În plus, pentru viitorul apropiat este programată o vizită în Rusia a ministrului de externe indian Sushma Swaraj.

Prezența liderilor din Tokio și Seul demonstrează cointeresarea statelor asiatice în realizarea planului ambițios al lui Putin privind dezvoltarea regiunii respective. Plan, în care atît China cît și India pot deveni partenere.

Forul economic din Vladivostok s-a desfășurat pe fundalul aplicațiilor militare ruso-chineze de proporții, ceea ce demonstrează o dată în plus că Moscova și China sînt gata să apere în comun regiunea. La aceste aplicații participă circa 300 de mii de militari, circa 1000 de avioane de luptă, două flote rusești și unități de parașutiști. Iar ediția chineză China Daily a comunicat că circa 3,2 mii de militari, mai mult de o mie de tehnică blindată și 30 de avioane de luptă chineze sînt implicate în aplicații. Potrivit sursei citate, armata chineză și cea rusească au format deja un comandament unic.

În cadrul Forului, Fondul ruso-chinez de investiții a anunțat că este dispus să investească în 73 de proiecte, al căror cost total depășește 100 de miliarde de dolari. Potrivit postului tv CNBC, colaborarea dintre Rusia și China e o chestiune de importanță globală, deoarece aceste state tind să consolideze stabilitatea economică în pofida acțiunilor SUA.

Presa internațională a mai punctat că Rusia și China vor examina și probleme care țin de recuperarea Siriei. Agenția rusă TASS l-a citat pe ambasadorul rus în China, Andrei Denisov, care a spus că Rusia și China nu vor concura în chestiunea restabilirii economice a Siriei.

După The Hindu, India