RUSIA SI CHINA SE OPUN SUA

Ziarul The Washington Times a scris recent despre raportul Direcţiei pentru spionaj din cadrul Ministerului Apărării al SUA, în care se arată că Rusia şi China lucrează în toată lumea împotriva SUA.

„Moscova şi Beijingul au interese comune pentru a slăbi influenţa globală a SUA şi colaborează activ în această direcţie”, se indică în raport despre forţa armată rusă.

Instituţia a comunicat în raportul, făcut public luna trecută, că cooperarea în sectorul apărării dintre Rusia şi China treptat este consolidată, la fel ca şi relaţiile economice. „În raport se spune că funcţionarii ruşi deseori laudă legăturile Rusiei cu China, iar preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că în prezent Moscova şi Beijingul au cele mai strînse legături din ultimii zece ani”, notează autorul articolului din The Washington Times.

„De fapt Strategia privind securitatea naţională a Rusiei numeşte parteneriatul strategic cu China drept una dintre cele mai importante chestiuni pentru Rusia”, se indică în raport. Totuşi, se arată în document, în Rusia există aşa o temere că dezechilibrul crescînd dintre cele două ţări şi consolidarea Chinei ar putea face din Rusia un „partener inferior”.

În acelaşi timp, în raport nu sînt făcute publice detalii despre sporirea legăturilor militare ruso-chineze. Însă într-un raport separat prezentat de Comisia pentru evaluarea relaţiilor dintre SUA şi China în sfera economică şi de securitate din cadrul Congresului american, publicat în martie curent, se spune că intensificarea relaţiilor presupune tot mai complicate aplicaţii militare ruso-chineze şi vînzări de armament modern. Totodată, în document se avertizează că această cooperare bilaterală va avea importante urmări strategice pentru interesele americane de securitate în Asia.

Colaborarea mai prevede achiziţionarea de către China de la ruşi a distrugătoarelor Su-35 (care a început în decembrie 2016), precum şi a celor mai noi sisteme de apărare împotriva rachetelor balistice S-400.

De asemenea, Rusia şi China elaborează în comun o submarină de mare tonaj cu alimentare electrică, dar şi diesel, de clasa „Lada”. Conlucrarea militară presupune şi activităţi de comun acord asupra motoarelor aviatice şi de rachete, sputnicilor, potrivit articolului din The Washington Times.

„În pofida unor momente de tensiune şi lipsă de încredere înregistrate în relaţiile ruso-chineze, din momentul normalizării acestora în 1989 structurile militare şi de apărare din cele două ţări au lucrat stabil asupra minimalizării şi depăşirii acestor contradicţii, or, acum Moscova şi Beijingul trec, posibil, prin cea mai bună perioadă de cooperare”, se spune în raportul Congresului SUA.

Relaţiile militare în ascensiune dintre Rusia şi China nu prevestesc nimic bun pentru securitatea americană. „Vînzările de armament rusesc Chinei, precum şi colaborarea tehnică-militară pot aduce după sine urmări considerabile pentru SUA, sfîdînd superioritatea aeriană americană şi creînd probleme pentru SUA, aliaţii acestora şi parteneriatul în regiune”, se concluzionează în raportul amintit.