RUSIA SI CHINA: O NOUA ARHITECTURA EURO-ASIATICA

În timp ce Statele Unite s-au împotmolit în divergențele interne, legate de guvernarea lui Trump, iar Uniunea Europeană își concentrează toate eforturile pentru soluționarea problemelor apărute după Brexit, statele asiate și Rusia sînt preocupate de edificarea unei noi arhitecturi geopolitice. Vor fi create acele structuri, care vor reflecta potențialul în creștere a acestor state la nivel regional și mondial.

În contextul mai multor forumuri și proiectelor multilaterale o importanță deosebită capătă admiterea Indiei și Pakistanului în Organizația de Cooperare de la Shanghai, organizație care menține un dialog permanent politic, economic și militar sub egida Rusiei și Chinei.

Este vorba despre prima lărgire a organizației, creată în anul 2001, ceea ce denotă seriozitatea intențiilor Rusiei și Chinei în privința consolidării influenței în regiune. Anterior adversari - Moscova și Běijīng-ul, la începutul secolului XXI au decis să creeze un mecanism diplomatic, care va permite reglementarea influenței în fostele republici sovietice din Asia Mijlocie cum ar fi Kazahstanul, Uzbekistanul, Kîrgîzstanul și Tadjikistanul. Astfel a apărut organizația de cooperare, în care au intrat inițial șase țări, iar Chinei i-a revenit rolul de gazdă.

Lozincile, care au stat la baza proiectului, chemau la luptă cu terorismul, separatismul ți extremismul. Această ritorică indica la dorința de cooperare a statelor cu regim autoritar.

Priind în rîndurile Organizației India și Pakistanul, Moscova și Běijīng-ul au renunțat la logica inițială, orientată în special spre soluționarea problemelor regionale și contracararea concurenței americane. Astăzi deja se poate vorbi despre strategii în proporții continentale, despre un spațiu diplomatic internațional, care va activiza dialogul și influența giganților euro-asiatici.

Inițiativa ruso-chineză deja a provocat interesul Turciei, Iranului, Egiptului și Israelului, care se considerau figuri influente a blocului trans-atlantic. Astfel, noua arhitectură, edificată de Rusia și China poate consolida un nou pol geo-politic, departe de frontierele și influența SUA sau Uniunii Europene.

După Folha, Brazilia