RUSIA SI CHINA: DUSMANUL DUSMANULUI MEU IMI ESTE PRIETEN

În epoca modernă Rusia şi China tot mai des îşi unesc eforturile, dezvoltînd colaborarea în noi şi noi domenii. Rusia şi China ocupă aceiaşi poziţie în Consiliul de securitate al ONU. Ambele ţări au folosit dreptul de veto la 28 februarie, pentru a împiedica adoptarea sancţiunilor împotriva Siriei. Rusia a făcut acest lucru pentru a şaptea oară, China – pentru a şasea. La 1 martie aceste ţări au anunţat că vor fortifica apărarea comună anti-aeriană.

De asemenea, China şi Rusia tot mai des colaborează în diferite domenii strategice, care ţin de sfera militară, energetică şi a infrastructurii. Războiul din Ucraina a apropiat şi mai mult aceste ţări, deoarece Rusia trebuie să-şi dezvolte economia, iar China a văzut în această situaţie posibilitatea de a avea acces la resursele naturale ruseşti, precum şi la proiecte infrastructurale.

Aceste state puternice au început să se apropie încă după sfîrşitul războiului rece, foarte atent, după sciziunea dintre URSS şi China, care a început în anul 1965 şi a durat până în 1989. După aceasta, cele două state şi-au recalculat mai multe poziţii, descoperind multiple posibilităţi de colaborări strategice.

Ambele ţări împărtăşesc poziţii antiamericane şi optează pentru o lume multipolară, în locul celeia, unde în sistemul internaţional domină SUA. Deşi unii consideră că, avînd culturi atît de diferite, cele două ţări nu se pot apropia, războiul din Ucraina a devenit un factor decisiv pentru colaborare mai strînsă.

Războiul din Ucraina, sancţiunile anti-ruseşti, preţul mic la petrol au condus la faptul că Moscova s-a adresat Chinei pentru a-şi dezvolta economia. Astfel, încă din anul 2009 China a devenit cel mai mare partener comercial al Rusiei, poziţie pe care o păstrează şi pînă acum.

Şi chiar dacă China nu va putea în timpul apropiat să-i înlocuiască Rusiei comerţul cu UE în sfera energetică, piaţa chinezească oferă atîtea posibilităţi, încît, practic anulează efectele sancţiunilor economice. Interdicţia informală a Rusiei pentru participarea Chinei la proiecte mari de infrastructuri, care a acţionat timp de 15 ani, a fost anulată în luna mai 2014.

Acest parteneriat reprezintă astăzi o forţă puternică antiamericană. Rusia şi China se situează pe aceeaşi poziţie în Consiliul de securitate, bunăoară în chestiunile legate de Kosovo, Iran, Iraq, Libia şi Siria. Între Rusia şi China nu mai este o ”căsătorie formală”, ci o adevărată colaborare strategică.

După Svenska Dagbladet, Suiedia