RUSIA SI-A REINTORS POZITIILE DE SUPRAPUTERE

Săptămîna curentă, Moscova a fost vizitată de ministrul de externe al Italiei, Paolo Gentiloni. Anterior, vizite similare au făcut secretarul de stat al SUA John Kerry şi Ministrul de externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. Şi preşedintele Finlandei Sauli Niinistö a dorit să se oprească pentru un timp la Moscova.

Aşadar, izolarea internaţională a Rusiei, despre care vorbea presa occidentală după anexarea Crimeii, este o etapă depăşită. Astăzi Rusia e mai puternică ca niciodată în ultimii 25 de ani.

Aleksei Puşkov, preşedintele comitetului Dumei pentru politică externă, a comentat vizita lui John Kerry astfel: „În politică nu există nimic mai puternic decît necesitatea. Şi izolarea Rusiei a trebuit să fie depăşită”. Iar secretarul de stat al SUA, relatînd despre negocierile cu Putin şi Lavrov, a folosit termeni ca „importante”, „constructive”, „eficiente” şi „productive”.

Chiar dacă relaţiile nu sînt cordiale, iar sancţiunile reciproce încă mai sînt în vigoare, izolarea internaţională a Rusiei ţine deja de trecut. Doi ani în urmă ,preşedintele SUA Barac Obama a caracterizat Rusia ca „un stat regional, care ameninţă anumiţi vecini” . Iar acum Kerry spune: „hai să demonstrăm că două state puternice pot colabora, pentru a pune capăt conflictului din Siria şi a răspunde altor provocări”. Într-un interviu acordat unui post tv din Rusia, Kerry a comparat lupta SUA şi a Rusiei împotriva grupării Stat Islamic cu alianţa americano-sovietică împotriva fascismului. Exact aceeaşi comparaţie a folosit-o şi Putin de la tribuna ONU.

De fapt, lupta împotriva grupării teroriste Stat Islamic este secundară pentru Rusia. Pentru Putin a fost important să-l susţină pe Assad, dar mai important – şi asta i-a reuşit – să revină în forţă pe arena internaţională. „Scopurile, pe care şi le-a propus Rusia în Orientul apropiat, au fost atinse, adică recunoaşterea Rusiei drept supraputere internaţională”, a spus expertul-orientalist rus Nikolai Surkov.

În prezent s-au creat toate condiţiile pentru ca situaţia din Siria să fie rezolvată prin mijloace politice. Rezultatul cel mai important, anunţat de Lavrov şi Kerry, este că cel tîrziu în luna august să fie create condiţii pentru elaborarea noii Constituţii a Siriei. În ce măsură vor participa la acest proces Rusia şi SUA, rămîne de văzut…

După Politiken, Danemarca