RUSIA SI-A EXTINS EXPORTURILE DE CEREALE

Situația de pe piața internațională a cerealelor în acesta an a dat multe bătăi de cap. Din cauza tensionării relațiilor dintre SUA și China, precum și din cauza secetei, care a distrus o parte din roadă în întreaga lume, s-au schimbat radical fluxurile comerciale. Și doar Rusia continuă să-și extindă dominația printre furnizorii internaționali de grîu.

Rusia, fiind cel mai mare exportator de grîu, efectuează livrări enorme datorită colectării timpurii a cerealelor din regiunea Mării Negre. Totodată, Moscova contează și pe extinderea pieței și în statele Africii de Nord, înlocuind piața franceză, tradițională pentru această regiune.

Analiștii economici observă cîteva circumstanțe care au condus la creșterea ritmurilor de import al grîului din Rusia. În primul rînd, importatorii sînt atrași de prețurile mici. Totodată, știind că în acest an recolta de cereale în Rusia a fost una record, nu trebuie să-și facă griji pentru o eventuală întrerupere a livrărilor. Astfel, Rusia a devenit un partener comercial stabil, atractiv și de încredere. O anumită creștere a recoltei s-a atestat și în Ucraina, însă infrastructura acestei țări nu este în stare să facă față cerințelor internaționale la furnizarea de marfă agricolă. În plus, Ucraina este cuprinsă și de febra alegerilor prezidențiale, ceea ce conferă o anumită instabilitate. Cu atît mai mult, cu cît popularitatea actualului președinte ucrainean Petro Poroșenko e în continuă scădere.

Subiectele enumerate rămîn foarte sensibile pentru furnizori și conducătorii de structuri agricole, care se vor întruni la sfîrșitul lunii în Geneva, pentru a participa la Conferința anuală a producătorilor de cereale ”Global Grain”. Printre problemele principale care urmează a fi discutate se află şi compensarea pierderilor, suferite în urma războiului comercial dintre China și SUA. De asemenea, statele furnizoare speră să acopere deficitul creat, în cazul în care ritmurile exportului din Rusia vor scădea. O altă problemă rămîne implementarea noilor tehnologii, domeniu în care Rusia a progresat foarte mult.

Pentru statele europene prognozele rămîn descurajatoare. După ce seceta a lovit majoritatea regiunilor din Europa, specialiștii se așteaptă la încă o perioadă secetoasă, care însă nu va afecta regiunile riverane Mării Negre. Potrivit experților companiei germane ”BayWa AG”, în prezent seceta poate determina și scăderea importurilor din Rusia, ceea ce poate crea o oarecare doză de haos pe piețele agricole europene.

După Bloomberg, SUA