RUSIA SE ÎNDÎRJEŞTE ÎMPOTRIVA VINURILOR MOLDOVENEŞTI

Ce va face Guvernul pentru a-i ajuta pe vinificatorii noştri?

În cele 11 luni ale anului de faţă, Republica Moldova a reuşit să comercializeze peste hotare 120 milioane de litri de vin în valoare de 190 de milioane de dolari SUA. Astfel, pe pieţele Uniunii Europene vinificatorii noştri au apucat să exporte producţie în valoare de 27 milioane de dolari SUA, dintre care 37 procente cu destinaţia Polonia, 23 procente către Cehia, România-13 procente, Germania -6 procente, iar Ţările Baltice mai puţin de 5 procente fiecare.

Exporturile de vin moldovenesc către pieţele de la Răsărit, adică în ţările Comunităţii Statelor Independente (CSI), arată de trei ori mai impunătoare, ridicîndu-se la 93 milioane de dolari SUA. Cei mai mari cumpărători ai vinurilor din CSI se dovedesc: Rusia, cu o pondere de aproape 49 la sută, Belarus - 38,9 procente, Kazahstanul - 12,4 procente. Aceste date au fost făcute publice deunăzi de către Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Deşi, exporturile noastre de vinuri au crescut, potrivit lui Vasile Bumacov, cu 23 procente faţă de anul anterior, extinderea acestora ar fi putut fi mult mai semnificativă. Volumul lor ar fi fost în măsură să depăşească valoarea de 200 milioane de dolari SUA dacă Rusia nu ar continua să insiste asupra restricţiilor sale faţă de vinurile moldoveneşti. Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare a declarat că blocajul aplicat de Federaţia Rusă vinurilor noastre continuă, evidenţiind că din cauza refuzului acestei ţări de a permite producţiei noastre să se vîndă în reţeaua ei comercială, producătorii noştri de vinuri nu au putut comercializa băuturi în valoare de 20 milioane de dolari SUA.

Totuşi, dumnealui a relatat că negocierile cu partea rusă continuă. “Rospotrebnadzor”-urul rusesc, deşi Onişcenko a plecat, nu a devenit mai îngăduitor, mai negociant. Din spusele lui Vasile Bumacov rezultă că birocraţii ruşi examinează condiţiile noastre de reluare a exporturilor către Rusia. Cît va dura această procedură, doar Putin ştie!

Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare recunoaşte că sectorul vitivinicol al ţării, care include întreprinderile de vinificaţie, agenţii economici ce se ocupă de creşterea strugurilor, se află într-o situaţia dificilă. Una dintre cele mai mari poveri pe care trebuie s-o suporte vinificatorii moldoveni este datoria globală de peste 60 milioane de euro, sau echivalentul a aproape 1 miliard de lei moldoveneşti faţă de băncile comerciale, care se trage încă din anul 2006, cînd Rusia a recurs la primul embargo împotriva vinurilor noastre. Strînse în chingi de obligaţiile financiare existente, fabricile de vinuri dn ţară nu se pot dezvolta, moderniza, pentru că nu pot contracta credite noi pe fundalul problemelor de comercializare a producţiei lor peste hotare.

Aşa că, potrivit lui Vasile Bumacov, Guvernul RM, inclusiv Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, este pornit serios să rezolve problemele care le stau în gît miilor de vinificatori din ţară. Primul pas în acest sens ar fi, în opinia lui, valorificarea cu maximă putinţă a şanselor pe care ni le oferă Uniunea Europeană. Or, se ştie că vinurile moldoveneşti vor avea acces liber de la 1 ianuarie 2014 pe pieţele ţărilor UE. Însă, Vasile Bumacov avertizează, să nu ne facem prea mari iluzii. Deschiderea pieţelor europene nu va conduce imediat la o explozie a exporturilor moldoveneşti de vinuri cu această destinaţie.

De bună seamă, pieţele din Apus sînt încărcate cu producţia vinificatorilor francezi, spanioli, portughezi, italieni. Aşa că va fi extrem de dificil să facem un locuşor şi pentru băuturile noastre. Depinde cît de insistenţi, ingenioşi vom fi în arta de a ne promova vinurile noastre, misiune care este pusă în sarcina unei instituţii tocmai create şi prin care, după spusele lui Vasile Bumacov, s-a încheiat restructurarea sectorului vitivinicol al ţării, Oficiul Naţional al Viţei de Vie şi Vinului.

O altă măsură de susţinere a vinificatorilor autohtoni, în accepţia Ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare, o reprezintă dezvoltarea proiectului “Filiera Vinului”, care conţine trei componente. Prima funcţionează deja şi prevede acordarea creditelor favorabile pentru vinificatori la rate ale dobînzilor mai mici în raport cu cele bancare, adică în mărime de 5-7 procente, pe o perioadă de 10 ani, cu o vacanţă de 4-5 ani. Creditele sînt acordate în euro şi folosesc pentru procurarea utilajelor noi, menite să contribuie la modernizarea întreprinderilor de vinificaţie. Pînă în prezent, din spusele lui Vasile Bumacov, vinificatorii noştri au reuşit să contracteze deja 20 milioane de euro prin intermediul acestui proiect.

Acum urmează să fie lansată cea de-a treia componentă a proiectului “ Filiera Vinului”, care se va concentra pe asistenţa financiară a vinificatorilor noştri prin intermediul leasingului. Aceştia vor putea folosi acest instrument financiar pentru achiziţionarea utilajelor pentru fabricile de vinuri, pentru procurarea maşinilor agricole, precum tractoare, cu care să fie prelucrate, cultivate plantaţiile de viţă de vie, a combinelor pentru recoltarea strugurilor. Banii oferiţi prin operaţiunile de leasing, precizează Vasile Bumacov, vor fi mai ieftini decît cei obţinuţi din creditele băncilor comerciale.

În sfîrşit, cea de-a treia măsură de asistenţă financiară pentru vinificatori preconizată de Guvernul RM, potrivit ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare, o reprezintă pornirea unor negocieri cu Banca Europeană de Investiţii privind instituirea unui fond de garantare a creditelor, cu ajutorul căruia vinificatorii noştri vor putea ieşi din blocajul financiar, în care au nimerit din cauza datoriilor istorice faţă de bănci, care vin încă din 2006. Se prevede să fie creat un fond de 20-25 milioane de euro, prin intermediul căruia vor fi garantate creditele noi pe care le planifică să le contracteze vinificatorii cu datorii mai vechi şi astfel să depăşească cercul vicios, pentru a se dezvolta, moderniza.

Totodată, Vasile Bumacov a ţinut să sugereze că Guvernul RM este pornit să caute o soluţie rezonabilă privind rezolvarea problemei datoriilor mai vechi ale vinificatorilor noştri. Se are în vedere reeşalonarea mai cu seamă a obligaţiunilor financiare pe care le au întreprinderile de vinificaţie care au avut de suferit din cauza interdicţiilor ruseşti.

Vlad LOGHIN