Rusia refuza orice „termen limita” in negocierile privind Siria

Rusia refuză să stabilească un „termen limită” pentru negocierile privind Siria, acuzîndu-i pe cei care sunt favorabili acestei idei că doresc să saboteze procesul de la Astana, a declarat Vineri, la Roma, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, relatează AFP, potrivit Agerpres. „Nu cred în termenele limită artificiale”, a declarat ministrul în cadrul conferinţei MED 2018 la care participă responsabili europeni şi din Orientul Mijlociu. Pentru şeful diplomaţiei de la Moscova, orice încercare de a pune presiune în acest sens asupra emisarului special al Naţiunilor Unite pentru Siria, Staffan de Mistura, ascunde dorinţa de a sabota procesul de pace lansat de Rusia la Astana.

„Cei care insistă pe lîngă Staffan ca să impună o scadenţă nu doresc decît un lucru: să ruineze procesul de la Astana şi să revină la o logică de schimbare a regimului”, a subliniat Serghei Lavrov.

Coordonat de Rusia şi Iran, aliaţi ai regimului sirian, precum şi de Turcia, procesul de la Astana reuneşte din Ianuarie 2017, fără implicarea Washingtonului, reprezentanţi ai Damascului şi o delegaţie a opoziţiei. El a eclipsat negocierile iniţiate de ONU, incapabilă să găsească o soluţie la războiul care a făcut, din Martie 2011, peste 350.000 de morţi.

Întrebat de un participant din sală despre motivul pentru care Moscova susţine regimul sirian al Preşedintelui Bashar Al-Assad, „autoritar” şi „masacrînd” propriul popor, Serghei Lavrov a răspuns că Rusia nu sprijină nici o personalitate politică din Siria şi că numai poporul sirian poate schimba regimul „prin intermediul alegerilor”.