RUSIA, PRINCIPALA ALTERNATIVA PENTRU ARABIA SAUDITA

În pofida destrămării Uniunii Sovietice și apariției unor noi state, în pofida ruinării sistemului socialist, majoritatea țărilor arabe încă ignoră o posibilă colaborare cu spațiul ex-sovietic. Ele se orientează spre partenerii tradiționali cum ar fi statele Europei occidentale sau SUA, deși, încă în anul 1994 Arabia Saudită a inițiat mai multe proiecte de colaborare cu Rusia. Atunci, între altele, părțile au semnat un acord de colaborare în astfel de domenii ca investițiile, comerțul, știința, cultura și sportul. Ulterior acordul a fost aprofundat și a inclus colaborarea și în domeniul petrolier, iar în 2007 documentul a fost completat cu prevederi ce țin de sfera bancară și cea informațională.

În anul 2015, în timpul vizitei Prințului moștenitor al Arabiei Saudite în Rusia, Mohamed ben Salman, a fost semnat un acord de colaborare în domeniul utilizării energiei atomice în scopuri pașnice. Documentul conține și angajamentul părților de a aprofunda colaborarea.

Rusia are un potențial enorm în mai multe domenii, iar Arabia Saudită ar putea profita prin proiecte în astfel de domenii ca energetica, geodezia, petrolul, învățămîntul, medicina, tehnologiile informaționale și farmaceutica.

În anumite domenii Rusia este lider. Ne referim în primul rînd la producerea tehnicii agricole, la sistemul de învățămînt la toate nivelurile, la investițiile în știință și cercetări științifice, la aviația comercială și de luptă, la flotă. Toate acestea confirmă, că în domeniul științei și tehnologiilor există o țară care poate concura cu Statele Unite și europenii.

Acordurile semnate între Arabia Saudită și Rusia trebuie să devină un exemplu și pentru celelalte state arabe. Este suficient să privim universitățile ruse, care pregătesc savanți în toate domeniile, savanți de care lumea arabă are o nevoie acută.

Pe arena mondială nu există un stat care ar putea concura cu Rusia în asemenea sfere ca industria militară, cosmosul, chimia petrolieră sau exportul de gaze naturale. Iar odată cu organizarea campionatului de fotbal din 2018, Rusia a demonstrat că e o țară modernă, dezvoltată, capabilă de a concura cu alte state din Europa și în domeniul turismului.

După Okaz, Arabia Saudită