RUSIA PREGĂTEȘTE REPRESALII SUPLIMENTARE ÎN CAZUL UNOR NOI SANCȚIUNI OCCIDENTALE (KREMLINUL)

Moscova lucrează în prezent la măsuri de represalii suplimentare în cazul în care Occidentul își va continua politica distructivă de sancțiuni, a declarat Marți presei Dmitri Peskov, purtătorul de cuvînt al președintelui rus Vladimir Putin, citat de Reuters și Ria Novosti.

"Diferite opțiuni sunt în curs de elaborare. Am spus în mod repetat că Rusia nu este un avocat al retoricii sancțiunilor și nu noi am inițiat-o. Dar, în cazul în care partenerii noștri continuă practicile neconstructive și chiar distructive, măsuri suplimentare (de represalii) sunt în curs de elaborare”, a afirmat Peskov.

Domeniul de aplicare a acestor potențiale sancțiuni va depinde de tipul de măsuri pe care țările occidentale le-ar putea adopta în viitor, a mai spus el.

În acest sens, scrie Ria Novosti, purtătorul de cuvînt al președintelui rus nu a dorit să comenteze informațiile din mass-media ruse, potrivit cărora Guvernul de la Moscova ar fi elaborat deja o serie de măsuri privind limitarea importurilor de produse industriale din Occident.

Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii au impus în mod repetat în ultimele luni sancțiuni împotriva Rusiei pentru rolul său destabilizator în criza ucraineană. Ultima oară, UE și-a extins baza legală pentru aplicarea unor măsuri restrictive în legătură cu situația din fosta republică sovietică.

La rîndul său, Washingtonul a instituit noi sancțiuni împotriva mai multor companii ruse, între care divizia bancară a Gazprom – Gazprombank – Vneșeconombank, Rosneft, Novatek, precum și concerne din industria militară a Rusiei precum Almaz-Antei și Kalașnikov.

Ca represalii, Moscova a impus de la 7 August „o interdicție totală” la majoritatea produselor alimentare (fructe, legume, carne de vită, de porc, de pasăre, brînzeturi și lactate) provenind din UE, SUA, Australia, Canada și Norvegia, țări care au instituit anterior sancțiuni împotriva Rusiei.

Mai mult, Roselhoznadzor (Autoritatea sanitar-veterinară rusă) a declarat că exportatorii din UE, pierzînd accesul la piața rusă, ar putea să nu mai poată să revină după ridicarea măsurilor restrictive. (AGERPRES)