Rusia pregateste sanctiuni la adresa SUA

Rusia nu va amîna adoptarea unor măsuri de ripostă la adresa SUA după sancţiunile americane adoptate recent împotriva Moscovei, a anunţat Luni Serghei Riabkov, adjunct al ministrului de Externe rus, transmite Agerpres.

Membri importanţi ai Dumei (Camera inferioară a Parlamentului rus) au declarat că iau în considerare adoptarea unor măsuri legislative care să confere Kremlinului puterea de a interzice sau restricţiona lista produselor importate din SUA. Riabkov a menţionat că Moscova şi partenerii săi din BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) şi G20 analizează ceea ce el a numit „abuzul din partea Washingtonului” al statutului dolarului de monedă de rezervă globală. Oficialul rus a subliniat că, prin sancţiunile impuse Rusiei, Washingtonul a manifestat o agresiune economică deschisă.

La 6 Aprilie, Washingtonul a impus sancţiuni substanţiale împotriva oamenilor de afaceri, companiilor şi oficialităţilor guvernamentale din Rusia, afectînd aliaţi ai Preşedintelui rus Vladimir Putin. Aceasta a fost una dintre cele mai agresive măsuri luate de Washington pentru a pedepsi Rusia pentru presupusa sa implicare în scrutinul prezidenţial din SUA din 2016 şi pentru alte „activităţi maligne”.

Drept reacţie, premierul rus Dmitri Medvedev a ordonat Guvernului său să elaboreze contramăsuri, calificînd drept inacceptabile şi ilegitime noile sancţiuni americane şi a precizat că Rusia îşi rezervă dreptul de a răspunde, potrivit Interfax. Medvedev a mai cerut Executivului rus să pună la punct un plan pentru a sprijini entităţile aflate pe lista de sancţiuni a SUA.