RUSIA NU VA PERMITE SA FIE EXCLUSA DIN BALCANI

Recent, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a vizitat Bosnia și Herțegovina. Sînt programate şi întîlniri ale lui Vladimir Putin cu Vucic și Dodik. Astfel Rusia dă de înțeles că nu va permite excluderea sa din Balcani. Moscova nu ascunde că pe teritoriul fostei Iugoslavii are interesele sale, pe care este gata să le apere. Presa balcanică scrie că prin acțiunile sale Rusia, de fapt, răspunde la încercările Occidentului să acapareze Balcanii în calitate de propria sferă de influență.

Ultimele acțiuni ale Moscovei mai pot fi interpretate și ca un răspuns direct premierului britanic Theresa May, care în timpul vizitei recente efectuate în Macedonia, a declarat că principalul scop al politicii Marii Britanii (iar împreună cu ea și SUA și Uniunea Europeană) constă în înlăturarea influenței ruse din Balcani. De menționat că doar patru luni în urmă Președintele Serbiei a vizitat Moscova și a convenit cu Putin asupra livrării de tehnică militară pentru Serbia și asupra poziției față de Kosovo.

Fostul ministru de externe al Iugoslaviei Vladislav Iovanovic a menționat că factorul geopolitic sîrb capătă o pondere tot mai mare în situația în care statele occidentale s-au concentrat asupra Balcanilor ”și se grăbesc să termine ceea ce au încercat să facă acum 20 de ani”. Ele vor să transforme Balcanii într-o sferă a intereselor proprii.

Președintele Republicii Sîrbe Milorad Dodik s-a arătat entuziasmat de viitoarea întîlnire cu Putin. ”Pentru mine este o onoare să discut cu Putin și sînt mîndru de faptul că pot vorbi în numele Republicii Sîrbe cu unul dintre cei mai importanți lideri politici ai unei țări care promovează o politică pașnică, dar care știe să-și apere demnitatea proprie, dar și a aliaților. Am fost foarte satisfăcuți cînd președintele Putin, în timpul aplicațiilor militare care au avut loc în Orientul îndepărtat, a spus că toate acestea se fac pentru apărarea poporului rus, a statului rus și a prietenilor săi. Sînt convins că sîntem prieteni cu Rusia”, a mai spus Dodik.

Invitația lui Putin adresată președintelui sîrb este privită și ca o confirmare a susținerii de către Rusia a statalității sîrbe, a independenței și suveranității Serbiei în relațiile internaționale.

Interesul Moscovei pentru Balcani este confirmat și de faptul că gigantul rus Gazprom a luat sub control propriu cea mai mare parte a industriei petroliere din Serbia. Andan Huskic, profesor în relații internaționale din Sarajevo, spune că ”Rusia nu a ascuns niciodată că se împotrivește integrării statelor balcanice în UE și NATO. Mai precis, întrebarea este dacă integrarea europeană este singura cale pentru statele balcanice. Însă a pune problema la modul ”ori cu noi, ori împotriva noastră” este o greșeală”.

După Telegram, Croația