RUSIA NU VA INTRODUCE VIZE PENTRU ŢĂRILE VECINE

Rusia trebuie să creeze un climat favorabil pentru primirea tinerilor străini promiţători şi în acest context este puţin probabil ca Moscova să introducă vize pentru cetăţenii ţărilor vecine, a anunţat directorul Serviciului Federal de Migraţie rus (FMS), Konstantin Romodanovski.

"Introducerea vizelor pentru cetăţenii din ţările vecine este puţin probabilă. Noi trebuie să urmăm principiul "avantaje - dezavantaje". O integrare în toate formele sale este în beneficiul economiei şi al cetăţenilor", a spus oficialul rus, într-un interviu acordat ziarului Kommersant. El a indicat că, în loc de a se baricada în spatele regimului de vize, Rusia ar trebui să creeze condiţii favorabile pentru tinerii promiţători care doresc să vină în Federaţia Rusă.

Referindu-se la proporţia muncitorilor străini, oficialul menţionat a subliniat că acest sistem ar trebui să favorizeze legalizarea situaţiei migranţilor, în condiţiile în care actualul mecanism în vigoare lasă "loc ilegalităţilor".

"Noi lucrăm cu privire la modalităţile de a reforma sistemul. Personal, disting două puncte care merită atenţia. În primul rînd, atunci cînd se creează locuri de muncă prioritate ar trebui acordată cetăţenilor ruşi. În al doilea rînd, angajatorul trebuie să specifice salariul. Mai mult, este esenţial să se precizeze cota cetăţenilor străini care pot fi angajaţi într-o anumită zonă", a conchis oficialul amintit.

Dezbaterile cu privire la posibilitatea introducerii vizelor cu ţările CSI ocupă în ultimul timp un loc central în dezbaterea publică din Rusia în urma uciderii unui moscovit de 25 de ani, înjunghiat mortal sub ochii prietenei sale de către un imigrant ilegal originar din Azerbaidjan, în noaptea de 9 spre 10 octombrie, în cartierul Biriulevo.

Această crimă a provocat manifestaţii de protest care au degenerat în violenţe de stradă şi ciocniri cu poliţia, care a recurs la arestări. Azerul Orhan Zeinalov Zahit Ogly, presupusul autor al crimei, a fost arestat la 15 octombrie.

Sursa: Moldpres