Rusia “nu isi face griji din cauza americanilor in Marea Neagra”

Flota rusă a Mării Negre are capabilităţi care să îi permită să monitorizeze nava de luptă USS Carney, care a intrat Duminică în această mare. Amiralul Vladimir Komoiedov, care a comandat Flota Mării Negre pînă în 2002 iar apoi a condus Comisia de Apărare a Parlamentului de la Moscova, a declarat pentru TASS că „forţele şi resursele din Crimeea şi de pe coastele Mări Negre sunt suficiente pentru a monitoriza regiunea şi putem urmări mişcările acestor distrugătoare fără să cerem întăriri de la forţele noastre din Mediterana”.

Komoiedov a făcut aluzie la distrugătorul USS Carney, din clasa Arleigh Burke, care a intrat Duminică în Marea Neagră cu scopul de a desfăşura operaţiuni de securitate maritimă şi de a îmbunătăţi capacitatea de interoperabilitate cu aliaţii şi partenerii din regiune, potrivit unui comunicat al Flotei a 6-a americane. Distrugătorul este echipat cu sistem de apărare antirachetă Aegis, similar celui de la Deveselu, România.

Navele SUA operează cu regularitate în Marea Neagră, prin rotaţie în baza convenţiilor internaţionale. Ultima oară, USS Carney a intrat în Marea Neagră în luna Ianuarie.

„Capabilităţile noastre militare acoperă Marea Neagră de-a lungul şi de-a latul, aşa încît nu cred că trebuie să ne facem griji din cauza prezenţei americanilor în Marea Neagră”, a mai spus amiralul Komoiedov.

Fostul comandant a precizat că nu e prima situaţie de acest fel şi că deja flota rusă are un set de acţiuni prestabilite pentru astfel de conjuncturi. „Reacţionăm foarte bine la misiunile lor în Marea Neagră, lucru care se vede în reacţiile noastre la avioanele şi navele americane”.

Rusia monitorizează constant prezenţa navelor NATO în Marea Neagră. Pe de altă parte, de la anexarea Crimeii în Martie 2014, Moscova a consolidat capacităţile Flotei sale din Marea Neagră, cu baza în Sevastopol. (Sursa: TASS)