RUSIA NU ARE DREPTUL LEGAL SĂ INTERVINĂ ÎN REGIUNEA TRANSNISTREANĂ

Din punct de vedere legal, Rusia nu are niciun drept să intervină acum în regiunea transnistreană, aşa cum a făcut-o în Crimeea. Dar, ţinînd cont de comportamentul liderilor de la Tiraspol şi a celor de la Moscova, aceste acţiuni sînt o avertizare pentru Republica Moldova. Constatările au fost făcute în platoul emisiunii „Fabrika” la Publika TV.

Expertul în drept constituţional Teodor Cîrnaţ a remarcat că atît în Crimeea, cît şi în regiunea transnistreană există baze militare ruseşti. „Rusia prin acţiuni de agresiune a preluat Crimeea. Nu o costă prea mult să îşi mobilizeze forţele militare şi să preia şi regiunea transnistreană, dar nu cred că o va face”, a spus Teodor Cîrnaţ.

Jurnalistul Ion Terguţă consideră că Rusia nu renunţă la regiunea transnistreană, dar nici nu va interveni acum în acest teritoriu, ci se va concentra mai mult pe rezolvarea focarului pe care l-a aprins în Crimeea.

Analistul politic Anatol Ţăranu spune că Moscova nu are nevoie acum de o nouă zonă de conflict, care i-ar sustrage atenţia de la Crimeea. Analistul este de părere că doar după ce ruşii vor digera toată problema legată de Crimeea, abia atunci se va trece la regiunea transnistreană.

Vlad Ţurcanu, purtătorul de cuvînt al preşedintelui Nicolae Timofti, a declarat că în situaţia creată, Republica Moldova trebuie să semneze cît mai urgent Acordul de Asociere şi să grăbească toate procesele de integrare în Uniunea Europeană.

În duplexul Publika TV-Realitatea TV, fostul ministru al afacerilor externe al României, Adrian Cioroianu, a declarat că regiunea transnistreană este principala vulnerabilitate a Chişinăului în relaţia cu Uniunea Europeană. „Moscova nu are nevoie de această regiune altfel decît în graniţile Republicii Moldova. Rusia vrea o mai multă federalizare a fostelor teritorii URSS”, susţine Adrian Cioroianu.

Prezent în acelaşi platou la Realitatea TV, Mihai-Răzvan Ungureanu, fost ministru de externe al României, crede că grăbirea procesului de aderare a Republicii Moldova la UE este o condiţie necesară şi urgentă. „Ceea ce face azi Rusia în Ucraina este un jaf perfect de teritorii. Acum nimic nu mai este sigur, cel puţin în Europa de Est. Acţiunile Rusiei în Crimeea reprezintă doar ochiul unui ciclon, mîinile căruia va cuprinde mai multe ţări din zonă. Din păcate, intrăm din nou în război rece, sîntem în anul 1949”, a apreciat fostul ministru.

Peninsula Crimeea a decis să se desprindă din componenţa Ucrainei şi să adere la Federaţia Rusă. Comunitatea internaţională se împotriveşte şi acuză Rusia că a provocat această situaţie. Pe fundalul situaţiei regionale incerte, voci din administraţia de la Tiraspol sugerează Rusiei să analizeze oportunitatea anexării regiunii transnistrene la teritoriul său. (IPN)