Rusia, NATO si Republica Moldova

Serghei Lavrov: Cei care pledează pentru retragerea trupelor rusești din Transnistria doresc război

Federaţia Rusă consideră că cei care i-au sugerat Republicii Moldova ideea retragerii pacificatorilor ruși din Transnistria, sunt pregătiți pentru război în regiune, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov citat de Ria Novosti.

„Nu cred că putem prezice un război. Nimeni nu vrea aceasta, cu excepția celor care i-au condus pe reprezentanţii Guvernului Republicii Moldova, atunci cînd au scris nota despre necesitatea retragerii trupelor noaste din Transnistria. Cei care au i-au sugerat Guvernului moldovean, doresc un război între noi și Ucraina, între noi și Republica Moldova “, a declarat Lavrov în cadrul unei întîlniri cu studenții MGIMO.
Potrivit lui Lavrov, “aceasta este o linie pentru a reţine Rusia”.

Ministrul rus de Externe a precizat că militarii ruși se află în Transnistria în baza “unor acorduri încheiate la scurt timp după ce faza fierbinte a conflictului de la începutul anilor 90 a fost stinsă datorită armatei ruse”.

Pe data de 28 August, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur, a confirmat intenţia Republicii Moldova a promova includerea pe agenda sesiunii a 72-a a Adunării Generale ONU, care se va desfășura pe 12 Septembrie, a unui subiect suplimentar privitor la retragerea completă a forţelor militare străine de pe teritoriul ţării noastre. În demers se menţionează că prezența militarilor ruși “reprezintă o amenințare la adresa păcii și securității internaționale”, cerînd ONU să sprijine eforturile Republicii Moldova în vederea finalizării procesului de „retragere necondiționată, ordonată și completă a forțelor armate străine de pe teritoriul național”.

Totodată, ministrul Galbur a accentuat că această iniţiativă nu vizează retragerea militarilor ruşi care fac parte din forţa trilaterală de menţinere a păcii care operează în zona de securitate din regiunea transnistreană.

Lavrov: Rusia, preocupată de acțiunile NATO în zona euroatlantică

Rusia este preocupată în legătură cu eforturile Organizației Tratatului Atlanticului de Nord privind schimbarea situației militare și politice în zona euroatlantică, a declarat, Vineri, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, citat de RIA Novosti.

"O îngrijorare deosebită suscită eforturile perseverente ale NATO privind schimbarea situației militare și politice în zona euroatlantice, inclusiv consolidarea prezenței militare și a infrastructurii sale în regiunile învecinate cu Rusia și, bineînțeles, crearea unui segment european al apărării antirachetă globale a SUA", a declarat Lavrov, într-un discurs susținut în fața studenților și profesorilor prestigiosului Institut de Relații Internaționale din Moscova (MGIMO), cu ocazia începerii anului de învățămînt, la 1 Septembrie, în Rusia.

"Cei care inițiază astfel de acțiuni neconstructive înțeleg deja că indiferent de evoluția evenimentelor legate de NATO, Rusia este capabilă să-și apere suveranitatea și securitatea", a declarat Lavrov, citat de agenția de presă TASS.

Potrivit ministrului rus, Rusia este o "țară responsabilă", atașată ferm declarațiilor adoptate în ultimii 20 de ani în cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și a Consiliului Rusia-NATO.

"Aceste declarații conțin dorința părților de a forma un spațiu de securitate egală în țările din zona euroatlantică și Eurasia, precum și asigurarea că nici una dintre părți nu-și va consolida securitatea în detrimentul celeilalte", a afirmat Serghei Lavrov, exprimîndu-și regretul că toate aceste declarații au rămas doar pe hîrtie. "Toate încercările noastre de a le face obligatorii din punct de vedere juridic au fost respinse de partenerii noștri occidentali", a declarat el. "Sunt convins că, dacă securitatea indivizibilă și egală ar fi luat într-adevăr o formă obligatorie din punct de vedere juridic, atunci multe conflicte care sunt acum în Europa ar fi fost soluționate de mult timp", susține ministrul rus.

În opinia sa, acest lucru este valabil și pentru conflictele din Nagorno-Karabah și Transnistria. "Iar conflictul ucrainean nici nu ar fi existat", a adăugat el, potrivit TASS.