RUSIA ISI CONSOLIDEAZA POZITIILE IN CAUCAZ

Parlamentul Armeniei a ratificat recent Acordul cu Rusia privind apărarea comună. Deși despre acest lucru nu s-a vorbit mult în presă, evenimentul are o importanță simbolică și va schimba jocurile politice din regiune.

Documentul respectiv presupune în primul rînd consolidarea securității militare în Caucazul de Sud și respingerea posibilelor agresiuni de peste hotare. Acordul a fost ratificat la un an de la reluarea ostilităților în regiunea Karabah (provincie armeană la Sudul Azerbaidjanului ), conflict apărut încă din anul 1991.

Pentru ministrul apărării din Armenia, Artak Zakarean documentul precizează scopurile contingentului militar unit al celor două state și lărgește baza legală a staționării trupelor ruse, care , de fapt, se află acolo de 15 ani. În prezent, Armenia este împărțită în cinci regiuni militare, una dintre care va fi sub comanda ruso-armeană. Acest acord, promovat de Vladimir Putin, a apărut la mai puțin de un an de la crearea sistemului comun de apărare antiaeriană.

Armenia, ca alte state mici din Caucaz, după destrămarea Uniunii Sovietice din 1991 au păstrat o dependență foarte mare de Moscova, mai ales în așa domenii ca diplomație, economie și, bineînțeles cel militar. Sistemul energetic din Armenia este controlat de Rusia în proporție de 80%.

Rusia privește Armenia și ca pe un partener strategic în Organizația Acordului de Securitate Colectivă, care a fost creată în anul 2003. Astfel, acordul ratificat va permite Moscovei să utilizeze relațiile privilegiate cu Armenia, pentru a deveni judecătorul și arbitrul principal în conflictele din Caucaz. ”Rusia tinde să-și extindă maximal influența în regiune și nu va permite altor state dezvoltate economic să folosească Caucazul în interese proprii”, spune Gaidz Minasean, expert al Fondului de Cercetări Strategice din Erevan.

În ceea ce privește Azerbaidjanul, el este un partener mai vechi al Turciei. Ankara menține legături strînse cu musulmanii din regiune, iar pe teritoriul Turciei locuiesc mai muți azeri.

În ultimul timp relațiile dintre Rusia și Turcia s-au ameliorat, în special după reorientarea politică a Turciei din august 2016. Și, deși Turcia un timp oarecare se opunea Rusiei în Siria, ea a fost nevoită să-și revadă prioritățile și să se concentreze asupra scopului principal: să nu admită crearea unui stat kurd în regiune.

Însă această apropiere nu poate ascunde contradicțiile strategice: Rusia este istoric legată de Armenia, iar Turcia – de Azerbaidjan. În asemenea condiții, alianța militară dintre Moscova și Erevan reduce la minimum posibilitatea unei agresiuni din partea Azerbaidjanului, chiar și cu susținerea din Ankara.

După L'Orient-Le Jour, Liban